Zeci de botoşăneni care locuiesc în cartierul Sucevei se confruntă periodic cu o problemă cauzată de sistemul de canalizare din zonă. Deşi conducerea asociaţiei şi locatarii au făcut numeroase demersuri, problema nu s-a rezolvat. Adela Vasilică, preşedintele Asociaţiei de proprietari numărul 12, a ajuns şi la Avocatul Poporului, însă i s-a spus să facă noi demersuri, ca să poată fi luate în calcul.
„Din 2013, locatarii se luptă cu mizeria din canalizare. În subsol este un fost adăpost ALA, care, periodic, este inundat. De la bloc până la gura de canal este obligaţia operatorului să facă lucrarea. Locatarii au dat 7.500 de lei din banii lor şi tot nu s-a rezolvat nimic”, a declarat Adela Vasilică.
Pentru ca în subsol să nu mai ajungă apă şi dejecţii, conducerea asociaţiei a decis să facă lucrarea în regie proprie. Lucrarea a fost începută joia trecută. S-a făcut un şanţ de la bloc până la canalul colector, însă canalul trebuie golit de către echipele Nova Apaserv. Deşi de patru zile s-a solicitat intervenţia echipelor Nova Apaserv, până astăzi la prânz acestea nu au ajuns la faţa locului. Practic, oamenii solicită golirea canalului, pentru a putea fi înlocuite două conducte. „Trebuie să înlocuim aceste conducte deoarece sunt vechi, ruginite şi înfundate. Canalul este plin şi nu pot oamenii să lucreze. Dacă ei sapă până la canal, ca să iasă mizeria din subsol, să se scurgă, atunci mizeria vine peste ei, sau se duce înapoi în subsol. Am achiziţionat materiale să facem legătura dintre subsol şi canalul exterior. Până acum am făcut opt lucrări similare”, a explicat Adela Vasilică.
Potrivit acesteia, oamenii sunt revoltaţi că sunt nevoiţi să suporte mirosul greu degajat de apa care ajunge frecvent în subsol.
Demersuri începute în urmă cu şapte ani
Demersurile au fost începute în anul 2013, când un locatar s-a plâns că nu mai poate să stea în casă din cauza mirosului. Adresa a fost susţinută şi prin semnăturile celorlalţi locatari. Urmare a demersurilor conducerii Asociaţiei 12, dar şi locatarilor, în vara anului 2015, s-a făcut un plan de monitorizare şi s-a dispus înlocuirea ţevilor de la subsol, până la canalul colector principal, dar planul nu a fost pus în practică.
Problema s-a accentuat cu trecerea anilor. Dejecţiile se adună în subsolul blocului Sucevei 7, scara A, unde se află adăpostul ALA. Acest adăpost s-a degradat foarte mult, inclusiv fundaţia blocului este serios afectată.
Sunt probleme şi la un alt canal din zonă
Un canal aflat în spatele blocului de pe strada Colonel Tomoroveanu, numărul 8, scara A este un adevărat pericol public. Gospodarul asociaţiei a pus lângă canal câteva pietre mari, pentru a nu cădea acolo vreun copil. Canalul e înfundat, însă a început să cedeze şi pământul din jurul acestuia. „Nova Apaserv trebuie să repare aici, nu noi”, a mai spus preşedintele asociaţiei.
Oficialii Nova Apaserv promit rezolvarea problemei
Romeo Obuf, director operaţional Nova Apaserv, a declarat că problema nu a putut fi rezolvată astăzi, însă echipele vor ajunge în zonă şi mâine dimineaţă. „Colegii mei au încercat, au băgat vreo patru maşini de apă. Mâine dimineaţă vor lua cealaltă maşină. Ca să desfundăm acolo colectorul, trebuie să intervenim în Primăverii, ori din Sucevei. Colectorul este colmatat de când s-au montat conductele de apă pe fonduri europene, pe programul ISPA. La Sucevei 7 e capăt de coloană şi când se înfundă în Primăverii, tot creşte nivelul până la Sucevei 7 şi acolo refulează în subsolul de la scara respectivă. Mâine rezolvăm problema”, a explicat oficialul. Romeo Obuf a dat asigurări că vor fi făcute lucrările necesare şi la canalul de lângă blocul de pe strada Colonel Tomoroveanu, numărul 8.
♦