Ieri a fost ultima zi în care se putea contesta amenzile aplicate de forțele de ordine pentru nerespectarea restricțiilor impuse în perioada de urgență. Care a fost numărul exact al contestațiilor formulate de botoșăneni este greu de spus, întrucât astfel de plângeri au fost depuse la toate cele patru judecătorii din județ, în funcție de domiciliul celui sancționat. Numai la Judecătoria Botoșani au fost depuse ieri cel puțin 40 de contestații, dar astfel de acțiuni au fost deschise și la Judecătoria Dorohoi, dar și la celelalte două instanțe din Darabani și Săveni. O cifră exactă se va cunoaște zilele viitoare, după ce instanțele vor verifica legalitatea acestor contestații, iar acțiunile introduse de botoșăneni vor primi termene de judecată. Asta pentru că, deși unele contestații au fost formulate chiar în timpul stării de urgență, dosarele nu au fost introduse pe rol întrucât magistrații au judecat în acest timp doar cauzele așa-zis urgente.
Amenzi declarate neconstituționale
Cert este că sute de botoșăneni care s-au văzut amendați au considerat că multe dintre sancțiuni au fost nejustificate sau au considerat că amenzile au fost disproporţionate raportat la abaterile comise. În baza deciziei Curții Constituționale, care a stabilit că ordonanța de guvern prin care aceste amenzi au fost majorate din aprilie este neconstituțională, instanţele de judecată vor putea anula procesele-verbale de contravenţie. În schimb, cei care au fost amendați de la instituirea stării de urgență, de pe 16 martie, până pe 1 aprilie, riscă să rămână cu sancțiunile, pentru că decizia CCR nu face trimitere și la ele, regimul sancționator din acel interval de timp fiind considerat legal.
Peste 4.000 de botoșăneni amendați pentru încălcarea ordonanțelor militare
La Botoșani, pe perioada stării de urgență, s-au aplicat 4.504 amenzi pentru nerespectarea restricțiilor de circulație și a interdicțiilor impuse de ordonanțele militare, valoarea totală a sancțiunilor fiind de aproximativ 8,7 milioane de lei, adică 1,8 milioane de euro. Interesant este că deși, în acest interval în parlament a fost depusă o inițiativă pentru anularea tuturor amenzilor din perioada stării de urgență, avocații susțin că cei sancționați începând cu 2 aprilie și care nu au plătit amenzile nu pot fi executați silit, întrucât aceste amenzi au fost aplicate în baza unor acte normative care au fost declarate neconstituționale și prin urmare sunt nule de drept.