Preţurile petrolului au încheiat luna mai cu creşteri istorice, fiind susţinute de redresarea cererii şi de reducerile record ale livrărilor de către producători, relatează CNBC.
Cotaţia petrolului american WTI a avansat cu peste 5%, iar pe ansamblul lunii mai a consemnat o creştere istorică de 88%. A doua cea mai bună evoluţie a preţului petrolului WTI a avut loc în septembrie 1990, când a urcat cu 44,6%.
Preţul petrolului Brent a fost cotat în jur de 35 de dolari pe baril, iar la nivelul lunii mari a consemnat o creştere de 38%, cea mai mare înregistrată din martie 1999.
Analiştii au atras totuşi atenţia că această creştere a preţurilor a avut loc după cea mai mare scădere din istorie şi că petrolul este încă departe de a reveni la nivelurile ridicate anterioare. Cu alte cuvinte, un preţ de 35 de dolari pe baril este departe de a fi un motiv de sărbătoare.
Prețuri la minimum perioadei
Cotaţiile petrolului s-au prăbuşit în aprilie, când miliarde de oameni la nivel mondial se aflau în carantină din cauza noului coronavirus. La câteva săptămâni, prăbușirile prețului petrolului pe piețele internaționale s-au văzut și la pompele din Botoșani. Prețurile, care au rămas constante în ultima lună vor începe cât de curând să crească. Astăzi, la Botoșani, prețul litrului de motorină regular era sub 4,5 lei pe litru toate stațiile. La Petrom și Socar, motorina se comercializa cu 4,39 lei/litru, în timp ce la LikOil prețul era de 4,4 lei/litru. La Rompetrol un litru costa 4,43 lei, iar la Mol și OMV 4,45 lei/litru. Și la benzină au coborât prețurile. Astfel, un litru de benzină regular se vindea cu 4,17 lei/litru la Petrom și LukOil și 4,19 lei/litru la Socar. La Rompetrol un litru costa 4,21 lei, iar la Mol și OMV prețurile sunt cele mai ridicate, 4,23 lei/litrul.