Luna mai a fost luna promovării economiei sociale anunță Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Botoșani.
Potrivit unui comunicat de presă al AJOFM Botoșani, în această lună au fost contactați beneficiari ai proiectelor cu finanțare europeana care derulează proiecte în domeniul economiei sociale în regiunea Nord-Est cu scopul dezvoltării unei relații de colaborare în implementare, iar la sfârșitul săptămânii, specialiști din cadrul Compartimentului de economie socială au oferit consultanță acestora cu privire la obținerea atestatului de întreprindere socială emis de către AJOFM Botoșani.
„Acest sector, reglementat de Legea nr. 219/2015 privind economia socială, are ca obiective creşterea calitativă şi cantitativă a ocupării, prin crearea de locuri de muncă pe termen lung în cadrul întreprinderilor sociale de inserţie şi a întreprinderilor sociale, dezvoltarea de întreprinderi sociale de inserţie care asigură măsuri de acompaniere a persoanelor din grupurile vulnerabile pe termen scurt sau mediu pentru integrare treptată pe piaţa muncii în economia reală, susţinerea şi dezvoltarea antreprenoriatului social”, se arară în comunicatul instituției.
Entitățile economiei sociale au, în principal, ca obiect de activitate, producerea de bunuri, prestarea de servicii și/sau execuția de lucrări care contribuie la bunăstarea comunității sau a membrilor acesteia. De asemenea, promovează cu prioritate activități care pot genera sau asigura locuri de muncă pentru încadrarea persoanelor aparținând grupului vulnerabil; dezvoltă programe de formare profesională dedicate persoanelor din grupul vulnerabil și dezvoltă servicii sociale pentru creșterea capacității de inserție pe piața muncii a persoanelor din grupul vulnerabil.
La nivelul județului Botoșani, până la finalul lunii martie, doar o singură întreprindere socială primise atestat/marcă și se regăsea în Registrul Unic de Evidență a Întreprinderilor Sociale. Este vorba de Asociația Impact Trușești.
Pe de altă parte, Direcţia de Asistenţă Socială Botoşani a obţinut o finanţare europeană de 14 milioane de lei în baza căreia implementează proiectul „NESES – Start-up social Nord Est”.
Proiectul presupune sprijinirea unor iniţiative antreprenoriale cu caracter social prin acordarea unei subvenții de aproximativ 100 de mii de euro. Astfel, prin cele 21 de întreprinderi sociale vor fi create 105 de noi locuri de muncă.