Peste 500 de angajați ai sistemului de protecție vor primi și ei un „stimulent Covid” în valoare de 1.150 lei pentru că timp de mai bine de o lună au fost în izolare la locul de muncă sau la domiciliu pentru a nu-i pune pe beneficiari în pericol.
Miercuri seară a fost publicată în Monitorul Oficial Ordonanța de Urgenţă care reglementează acest stimulent, deși ea a fost aprobată la sfârșitul săptămânii trecute.
„Sute de salariați din județul Botoșani, angajați ai centrelor rezidențiale sociale din subordinea DGASPC Botoșani, dar și salariați din unitățile de asistență medico-sociale, centre de servicii sociale au fost izolați în mod brutal la locul de muncă…, petrecând cele mai mari sărbători catolice și ortodoxe la serviciu, respectiv Paștele catolic, Sărbătoarea Floriilor și Paștele ortodox… Asistența Socială au fost singurul sector de activitate din țară în care s-a instituit munca forțată, salariații fiind nevoiți să muncească și să conviețuiască în timpul așa-zis liber împreună cu beneficiarii din centrele rezidențiale pe care îi îngrijesc”, a declarat Camelia Socianu, liderul Sindicatului „IMPACT” Botoșani, care a fost motorul obținerii acestui stimulent.
Luptă politică pe marginea acordării stimulentului
Timp de mai multe săptămâni, sindicaliștii au cerut să li se recunoască meritele, dar factorul politic nu a reacționat decât în momentul în care a simțit impactul electoral al măsurilor pe care ar putea să le ia. Astfel, în momentul în care norma privind stimulentele acordate cadrelor medicale a ajuns în Parlament, social-democrații au depus un amendament privind acordarea acestuia și pentru personalul din sistemul de protecție. Guvernul liberal, simțind că pierde oportunitatea de a puncta electoral, a adoptat imediat o Ordonanță prin care acordă stimulentul de 1.150 de lei și celor care au fost forțați să petreacă două sau trei săptămâni la locul de muncă. Ordonanța a zăcut mai multe zile până a fi publicată în Monitorul Oficial, iar acest lucru s-a produs abia când amendamentul social-democraților, care prevede un stimul de 2.500 de lei brut, a trecut de comisia parlamentară. Dacă amendamentul va fi adoptat și de plen, iar președintele Iohannis va promulga legea, atunci Cabinetul Orban va trebui să suplimenteze stimulentul până la nivelul adoptat de Parlament.
Cert este că, indiferent de situație, personalul din sistemul de protecție va primi un stimulent pentru perioada petrecută în izolare la locul de muncă. „Considerăm că este o victorie a sindicatelor, pentru că, nici o stare de urgență, nici o pandemie sau orice altă stare de risc în care s-ar afla un stat, nu poate să își poate supune salariații la o muncă forțată fără o minimă recunoștință față de eforturile acestora. Colegii din asistență socială au desfășurat muncă în linia întâi pentru apărarea sănătății și vieții beneficiarilor din centrele rezidențiale, și-au sacrificat confortul personal, confortul familiei, au renunțat la tradițiile petrecerii sărbătorilor pascale în familie și au făcut eforturi pentru ca beneficiarii din respectivele centre să fie în siguranță”, a conchis Camelia Socianu.