Botoșănenii se întorc din străinătate și dau tot mai multe bătăi de cap autorităților.
Astfel, numai în ultimele 24 de ore, patru din cei aproape 1.600 de botoșăneni care trebuiau să fie în izolare la domiciliu au fost prinși de polițiști în afara gospodăriilor în care au declarat că vor sta două săptămâni.
Astfel, vineri, doi bărbați, de 39 de ani, respectiv 27 de ani, din Flămânzi, care ar fi trebuit să se afle în izolare la domiciliu, au fost depistați de către polițiști pe raza localității de domiciliu. Cei doi au fost sancționați contravențional cu avertisment, iar ca măsură complementară s-a dispus carantinarea acestora pentru următoarele 14 zile.
Nu la fel de norocoși au fost doi bărbați de 43 de ani, respectiv 35 de ani, din Săveni, care au fost prinși de polițiști pe stradă în timp ce ar fi trebuit să se afle în autoizolare la domiciliu. Cei doi au fost amendați cu câte 5.000 de lei și carantinați.
Nu sunt cazuri singulare. Joi, un tânăr de 29 de ani din Dorohoi și unul de 47 de ani din Curtești au fost prinși în afara locuinței în care declaraseră că se vor autoizola. Și aceștia au fost amendați cu câte 3.000 de lei și carantinați.
La începutul săptămânii, un alt tânăr de 19 ani a ajuns în carantină instituționalizată după ce a spart autoizolarea și a ieșit pe stradă la plimbare. Cazul a fost sesizat la 112, dar polițiștii nu au reușit să-l găsească pe teribilist. În schimb acesta a venit de bună voie la Poliție după câteva ore. A primit doar un avertisment, dar a fost introdus și el în carantină.
Malancea: Boala se transmite exponențial
Spargerea autoizolării de către cei care s-au întors din străinătate îi pune în pericol pe toți cei cu care vin în contact. De exemplu, pe perioada stării de urgență s-au pozitivat opt persoane aflate în carantină instituționalizată și 20 în autoizolare. Deși procentele sunt mici comparativ cu persoanele introduse în cele două forme de izolare, trebui spus că, în condițiile în care acestea ar fi umblat liber pe străzi, astăzi ne-am fi confruntat cu mai multe cazuri de infectări. „Dacă ăștia 5% (n.r. – procentul persoanelor care s-au pozitivat din numărul carantinaților și al autoizolaților în perioada stării de urgență) n-ar fi fost în izolare, în carantină, cum se știe că boala se transmite exponențial, câți ar fi infectat într-o săptămână? Deci, avantajul este că au fost găsiți și au fost carantinați în scopul de a nu contamina toată societatea”, a declarat, recent, medicul Radu Malancea, managerul interimar al Spitalului Județean de Urgență „Mavromati” Botoșani, adăugând că acolo unde măsura autoizolării, nu a fost respectată, dând exemple Spania și Italia, boala a revenit.
Pe plan județean, în vederea gestionării cât mai eficiente a astfel de situații, dar și a altora cu caracter de urgență, pe lângă numărul unic 112, la nivelul ISU Botoșani a fost alocată o linie telefonică a Centrului Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției, respectiv 0745/619.074, fiind angrenate echipaje pentru preluarea, direcționarea și soluționarea tuturor situațiilor sesizate.