Programul „Usturoi” a prins foarte bine la Botoșani.
În cel de al doilea an al existenței sale, numărul producătorilor înscriși să obțină sprijinul guvernamental s-a triplat. La finalul campaniei de depunere a cererilor, la Direcția Județeană pentru Agricultură (DAJ) Botoșani au fost totalizate 115 de dosare, care acoperă 100,23 de hectare cultivate cu usturoi.
„Într-adevăr a crescut interesul pentru Programul «Usturoi», dar era și de așteptat după experiența reușită de anul trecut. Oamenii au văzut că pot primi bani frumoși și s-au înscris. Era și anormal să avem mulți producători înscriși, pentru că avem «Usturoi de Copălău». Cele mai multe cereri au venit de la Copălău, pentru că este o zonă cu potenţial pentru această cultură”, a spus Cristian Delibaş.
Subvenții calculate proporțional cu suprafața înscrisă în Program
Și în acest an sunt cultivatori cu suprafețe mari înscrise în program. Este vorba de un fermier care s-a înscris cu o suprafață de 4,9 hectare, pentru care, teoretic, ar putea primi o subvenție maximă de 14.700 de euro. Doar că, în acest an, regulile programului s-au schimbat, guvernul stabilind un plafon maxim de 7,5 milioane de lei care va fi împărțit la toți fermierii eligibili, după modelul sprijinului cuplat plătit de APIA. Potrivit paginii de Facebook a Ministerului Agriculturii, la nivel național, s-au înscris în program 1.098 de cultivatori cu o suprafață de 1.153 de hectare. Chiar dacă valoarea subvenției totale a crescut cu 60%, dacă plafonul nu va fi suplimentat, banii pe care îi vor primi fermierii vor fi în jurul a 1.350 de euro pe hectar, mult mai puțin decât plafonul maxim de 3.000 de euro despre care face vorbire programul. E drept că, dacă numărul fermierilor care vor fi declarați eligibili va fi mai mic, în urma verificărilor făcute de direcțiile agricole județene, și suma ar putea crește, dar în niciun caz spectaculos.
Județul Botoșani, în topul cultivatorilor de usturoi
Județul Botoșani se menține în topul cultivatorilor de usturoi și în acest an. Dacă în 2019 a fost depășit doar de județul Teleorman, în acest an, liderul este județul Olt. „Este şi normal ca să fim în top, având în vedere că, încă de la început, când era doar un proiect, am fost cu administraţia locală într-un grup de lucru la nivel naţional de conturarea coordonatelor acestui program de sprijin pentru agricultori”, a spus Cristian Delibaş.
În 2019, în Programul „Usturoi” au fost înscriși 40 de agricultorii botoșăneni cu o suprafață totală de 32,16 hectare. Anul trecut, cea mai mare suprafață a fost cultivată de un legumicultor din zona Dorohoiului, acesta declarând opt hectare de usturoi, pentru care a primit o subvenție de 15.000 de euro.
Pentru a fi consideraţi eligibili, producătorii agricoli trebuie să deţină o suprafaţă cultivată cu usturoi de minimum 3.000 de metri pătraţi şi să obţină o producţie de cel puţin trei tone la hectar.
Valorificarea producţiei de usturoi se va face în perioada 1 iulie – 20 noiembrie, iar documentele justificative se vor depune până la data de 27 noiembrie,
O cultură tot mai rară în ultimii ani
În ultimii ani, România a înregistrat un declin cu aproape 20% la producţia de usturoi, de la circa 67.000 de tone în 2010, la numai 55.000 de tone în 2017, an în care România a importat 6.095,26 tone usturoi.
La nivelul României, consumul de legume mediu anual pe locuitor se situează în jurul valorii de 155,9 kg, din care consumul de usturoi anual/cap de locuitor reprezintă 2,2 kg, respectiv 1,41% din consumul total de legume.