La o săptămână de la instituirea stării de alertă, Centrul Național pentru Coordonarea și Conducerea Intervenției în cazul pandemiei de Covid-19 a încercat să clarifice care sunt limitele zonelor metropolitane, după ce autoritățile au dat interpretări diferite cadrului legal. Deși decizia trebuia să aducă lumină, ea deschide o nouă controversă și anume faptul că zonele metropolitane nu se definesc doar ca localitățile situate pe o rază de 30 de kilometri în jurul municipiului București și a celor reședință de județ, ci în jurul tuturor municipiilor din țară.
„Pentru clarificarea aspectelor privind măsurile stabilite în HG 394/2020, privind declararea stării de alertă și măsurile care se aplică pe durata stării acesteia pentru prevenirea și combaterea pandemiei de Covid-19, vă comunic următoarele precizări pentru considerarea zonei metropolitane:
1. Teritoriul administrativ al capitalei României și al județului Ilfov;
2. Teritoriul administrativ al municipiilor, precum și o zonă de 30 de kilometri ca perimetrul (!) în jurul acestor unități administrativ teritoriale, dar nu mai mult de limita județului”, se arată în informarea trimisă Centrelor Județene de Coordonarea și Conducerea Intervenției, semnată de secretarul de stat Raed Arafat.
Astfel, județul Botoșani are, potrivit deciziei semnate de Raed Arafat, două zone metropolitane și nu doar una. Una este cea din jurul municipiului Botoșani pe o rază, nu perimetru, de 30 de kilometri, care acoperă deci o suprafață de 2.826 de kilometri pătrați, adică mai bine de jumătate din suprafața județului, care este de 4.986 de kilometri pătrați, iar alta de aceeași dimensiune, dar în jurul municipiului Dorohoi. Cele două se suprapun pe o suprafață destul de importantă, astfel că nu toată suprafața județului este cuprinsă într-o zonă metropolitană. Este vorba în special de localitățile din Nord și Nord-Estul județului.
Neclaritățile privind modul în care este definită zona metropolitană au fost semnalate de „Monitorul de Botoșani” încă de la începutul săptămânii. Atunci, autoritățile locale, prin Grupul de Suport Tehnic au anunțat că zona metropolitană este constituită din comunele ce au luat parte la înființarea în 2012 a asociației de dezvoltare intercomunitare, incluzând aici și unitățile administrative conduse de liberali, Mihai Eminescu, Răchiți și Stăuceni, care în 2018 s-au retras din asociație, nemulțumiți de faptul că social-democrații conduc asociația de dezvoltare intercomunitară. Anterior, prefectul Dan Nechifor vorbea chiar de o zonă mai redusă, fără cele trei comune.
Reamintim că, potrivit deciziilor autorităților, în cadrul zonelor metropolitane se poate circula fără declarația pe proprie răspundere.