În timp ce modul de definire al Zonei Metropolitane lasă loc la interpretări și poate duce la abuzuri din partea instituțiilor de forță ale statului, botoșănenii pot călători respectând regulile impuse de starea de alertă și până în celălalt capăt al țării.
În primul rând trebuie spus că în orice călătorie în afara Zonei Metropolitane, botoșănenii trebuie să aibă asupra lor declarația pe proprie răspundere. Poliţia sau jandarmii solicită această declarație, dar nu pot cere, de exemplu, persoanelor oprite în trafic să facă dovada deplasării lor prin prezentarea unor acte medicale, care sunt strict personale, sau a altor probe prin care să demonstreze că merg să participe la un eveniment familial.
Se poate merge în drumeție în celălalt capăt al țării
Astfel, dacă cineva dorește să meargă în Caraș-Severin, bifează punctul 8 din declarație, „activități recreativ-sportive individuale desfășurate în aer liber” scrie traseul pe care îl urmează și faptul că pleacă în drumeție pe Cheile Nerei sau spre Cascada Bigăr, de exemplu.
Trebuie spus că opțiunea de a pleca în drumeție, deși este în declarația pe propria răspundere, ea nu a fost amintită niciodată de autorități în discursurile publice pe care le-au avut atunci când au anunțat restricțiile și motivele pentru care sunt permise călătoriile.
La fel se poate merge în alte localități pentru a se cumpăra o mașină, care poate fi și second-hand, fără ca poliția să te poată amenda, atâta vreme cât toate actele și declarațiile sunt în ordine.
Studenții nu pot merge să-și ia lucrurile din cămine
Deși declarația dă libertate foarte mare de acțiuni, aceasta nu reglementează situațiile în care se află, de exemplu, studenții. Aceștia sunt acasă din momentul decretării stării de urgență, adică de mai bine de două luni. Majoritatea dintre ei și-au lăsat în cămine, apartamentele închiriate sau la gazde lucrurile personale. Pentru a merge însă să și le ia, ei vor trebui să aștepte și ridicarea stării de alertă. Acest lucru este confirmat de către prefectul Dan Nechifor, care are și el un copil în această situație, care s-a întors pe perioada crizei coronavirusului acasă de la Cluj-Napoca. „Din păcate, studenții vor aștepta să se termine și starea de alertă. Oricum, facultățile și căminele sunt închise”, a declarat Dan Nechifor, adăugând că este spre binele oamenilor să limiteze călătoriile pentru ca criza provocată de coronavirus să se termine cât mai repede și să scăpăm pe 15 iunie și de restricțiile impuse de starea de alertă.
Deși interdicția de călătorie poate fi fentată ușor prin completarea declarației pe propria răspundere, autoritățile speră ca aceasta să limiteze într-o oarecare măsură circulația și răspândirea Covid-19.