Expresia, puțin cunoscută europenilor, își are punctul de plecare în evenimentele ce au compus cadrul revoluției americane, cunoscută și ca războiul american de independență. În 1776, britanicii evacuează orașul Boston, asediat de către forțele americane conduse de George Washington. Pe Bunker Hill, unde cu un an înainte avusese loc o mare bătălie între forțele coloniale și milițiile revoluționare, patrioții americani au găsit manechine de paie având prinse cartoane pe piepturi, cu inscripția „Bine ai venit, Frate Jonathan!” Dar cine era fratele Jonathan?
Expresia datează cel puțin din timpul războiului civil englez (1642-1651), regaliștii folosind-o ca poreclă derogatorie pentru puritani și alți adversari ai monarhiei. După ce primele vase de pelerini englezi au debarcat pe țărmurile Atlanticului de Nord, în nord-estul actualelor SUA, întemeind regiunea numită New England, porecla s-a extins asupra locuitorilor de aici, majoritar puritani. Unii cred că termenul derivă din cuvintele biblice rostite de David, după moartea prietenului său, Jonathan: „Sunt îndurerat după tine, fratele meu Jonathan” (Cartea a doua a lui Samuel, 1:26).
De-a lungul timpului, însă, expresia a luat o viață proprie, istoricii relatând o poveste apocrifă despre o presupusă întâlnire dintre generalul Washington și ofițerii săi, la începutul războiului american de independență. Întrebat fiind cum ar putea face rost de proviziile indispensabile pentru câștigarea războiului, Washington ar fi răspuns: „Trebuie să-l consultăm pe Fratele Jonathan”. Dar cine era acest misterios personaj?
Este vorba despre Jonathan Trumbull, guvernatorul statului Connecticut, principala sursă de aprovizionare pentru departamentele americane de nord și de mijloc în timpul revoluției americane. Trumbull, singurul guvernator colonial care s-a asociat cu patrioții americani pe durata revoluției, a făcut mult pentru a înarma și echipa armata revoluționară americană, motiv pentru care, la sfârșitul războiului, Washington l-a numit „primul dintre patrioți”. Nu există vreo dovadă că viitorul prim președinte al SUA ar fi rostit aceste vorbe, dar noțiunea fratelui Jonathan, ca simbol al cauzei americane, s-a răspândit ca un echivalent al lui John Bull al Marii Britanii.
În perioada următoare revoluției, fratele Jonathan a obținut și un aspect fizic. Ilustrațiile revistelor îl arătau ca pe un bărbat înalt, cu barbă, purtând pălărie tip joben și având pantaloni cu dungi. Personajul a fost adoptat de către locuitorii din New England între 1783-1815, când Fratele Jonathan a devenit pseudonimul marinarilor yankei, similar cu modul în care GI este folosit pentru a-i desemna pe membrii U.S. Army. În 1842, a fost publicat pentru prima dată, la New York, săptămânalul „Brother Jonathan”, personajul devenind exponentul întregii Americi de Nord. Din 1812, cu prilejul războiului anglo-american (1812-1815), în care americanii au încercat cucerirea Canadei britanice, fratele Jonathan a cedat locul Unchiului Sam, ca personificare neoficială a națiunii americane. Eticheta „Uncle Sam” a fost aplicată și guvernului federal american, astfel încât, spre sfârșitul secolului al XIX-lea, Unchiul Sam a ajuns să reprezinte SUA în ansamblul său, înlocuindu-l pe Fratele Jonathan. Totuși, într-un articol din 1893, din revista „Martorul luteran”, se arată că ambele nume desemnau aceeași persoană: „Când îl întâlnim în politică îl numim Unchiul Sam, iar în societate îi spunem Fratele Jonathan”.
S-ar putea ca episodul descris dintre Washington și Jonathan Trumbull să fi fost real. În acel moment, și unul și altul, ca majoritatea liderilor revoluției americane și a „părinților națiunii”, făceau parte din masonerie, folosind între ei apelativul „Frate”. Se pare că „Fratele” Jonathan avea un grad masonic mai mare decât „Fratele” George, motiv pentru care Washington simte obligația de a-i consulta părerea.
În 1775, renumita Universitate Yale, din Connecticut, i-a acordat lui Trumbull titlul onorific de doctor în drept. Fraza „Noi trebuie să-l consultăm pe Fratele Jonathan” apare pe certificatele de absolvire ale Colegiului Trumbull din cadrul Universității Yale. Astăzi, „to consult Brother Jonathan” este o populară expresie americană, folosită atunci când trebuie luată o decizie majoră.
Prof. dr. Daniel BOTEZATU
Jonathan Trumbull Sr. (1710-1785), alias Brother Jonathan
Casa guvernatorului Jonathan Trumbull, din Lebanon, Connecticut, azi muzeu istoric. A fost construită în 1735 de către tatăl său, Joseph, ca dar de nuntă pentru Jonathan. Aici s-a născut unul dintre fiii lui Jonathan, John Trumbull Jr., supranumit „pictorul revoluției americane”
Brother Jonathan, cu celebrii pantaloni dungați (culorile alb-roșu), jobenul à la Abraham Lincoln și pardesiul lung mulat pe corp, emblema timpurie a SUA
„Doamna Britannia” și fiica sa, „Miss Canada”, discută dacă „Vărul Jonathan” aspiră la o „căsătorie” cu Canada. Caricatură din 1886, inspirată de eventualele pretenții americane asupra Canadei