Numirea administratorilor Locativa şi Eltrans este pusă sub semnul întrebării. Cosmin Andrei, viceprimar al municipiului, a trimis două adrese Instituţiei Prefectului prin care solicită să nu se avizeze pentru legalitate cele două hotărâri ale Consiliului Municipal prin care au fost numite Consiliile de Administraţie ale celor două societăţi.
Cosmin Andrei şi-a motivat demersul arătând că votul a fost dat pentru un grup de persoane şi nu pentru o persoană, cum prevede Codul Administrativ, grupul de persoane fiind actualul Consiliu de Administraţie, atât la societatea Eltrans, cât şi la societatea Locativa. Cu alte cuvinte, consilierii nu au avut posibilitatea să voteze sau să nu voteze o anumită persoană, fiind prezentată o listă de persoane şi solicitându-se vot pentru aceasta. „Votul trebuia să fie secret cu buletine de vot, existând semne de întrebare asupra aplicaţiei informatice care s-a folosit şi a păstrării confidenţialităţii votului, lucru confirmat şi de preşedintele de şedinţă, domnul Marian Murariu”, a explicat Cosmin Andrei, în susţinerea demersului său.
Totodată, potrivit viceprimarului, pentru societatea Locativa s-a propus reînnoirea mandatelor membrilor CA-ului, în situaţia în care nu se poate vorbi de reînnoire, pentru că mandatele erau duse la termen (s-au încheiat pe 29 martie – n.r.). „Nu putem vorbi de reînnoire pentru că nu erau valide acele mandate. Mai mult, rapoartele pe care trebuiau să le depună membrii CA-urilor s-au depus, de asemenea, <la pachet>, nu a depus fiecare un raport individual pentru a fi evaluat şi consilierii să decidă dacă mai merită o persoană să facă parte sau nu din acea structură de conducere. Ei toţi au făcut acelaşi raport”, a spus cosmin Andrei.
Un alt aspect adus în atenţia prefectului este şi varianta în care s-a propus votului consilierilor hotărârea privind numirea administratorilor. „Domnul primar a jucat ca la poker, a venit cu două variante, care se excludeau reciproc. Tot în Codul Administrativ, respectiv în Regulamentul Consiliului Local, se spune că un proiect poate fi votat o singură dată într-o şedinţă de CL. Se poate repune la vot, dar în altă şedinţă. Noi am avut două proiecte care vizau acelaşi lucru, aşa puteam să facem 20 de variante, 30 de variante. Eu am ridicat un semn de întrebare şi am tras un semnal de alarmă Instituţiei Prefectului, de unde aştept un răspuns obiectiv. Dacă nu primesc acest răspuns, voi ataca aceste două hotărâri în contencios administrativ”, a concluzionat Cosmin Andrei.
Contre politice la numirea administratorilor
În şedinţa din 30 aprilie, consilierii municipali s-au certat mai bine de o oră de la numirea administratorilor societăţii Eltrans. Proiectul vizând numirea acestora pentru încă patru ani a picat, după care s-a trecut la proiectul care viza prelungirea mandatelor cu patru luni.
Votul a fost neclar, iar consilierii social democraţi au părăsit şedinţa. Ulterior, şedinţa a fost reluată, fiind condusă de consilierul liberal Eugen Ţurcanu. Din tabăra social democrată au rămas Daniela Roşu şi Dumitru Brânzei. S-a votat din nou şi, cu 12 voturi „pentru”, 11 de la liberali şi cel al Danielei Roşu, administratorii Carmen Achiţei, Cătălin Alexa, Serghi Cracană şi Victor Ivănescu au primit un mandat de patru luni, ca interimari.
La şedinţa extrordinară din 4 mai, a fost votat proiectul privind numirea pentru încă patru ani a administratorilor Locativa, Costin Mihail Gheorghiu, Florinel Gornea, Denisa Paula Agapie, Vasile Halasanu şi Claudia Vereștiuc. Au fost 12 voturi pentru, 11 de la liberali, plus cel al Danielei Roşu.
Cele două voturi date pentru CA-urile Eltrans şi Locativa au lăsat-o pe Daniela Roşu fără statutul de membru PSD, colegii de partid făcând demersuri ca ea să rămână şi fără mandatul de consilier municipal.