De fapt, nu se moare doar din această cauză. Dar aproape 90% dintre pacienţii cu coronavirus din România care au decedat aveau boli asociate. Asta arată datele prezentate într-un raport al Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP). De asemenea, peste 70% dintre decese au fost la persoane de peste 60 ani, 60% dintre acestea fiind bărbaţi.
Redirecționează 20% din impozitul pe profit al companiei.
Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat.
Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro
*Baza legală poate fi consultată AICI.
Potrivit raportului INSP, judeţul Suceava continuă să fie cel mai afectat de epidemie, urmat de Arad, Galaţi, Bucureşti şi Hunedoara. În plus, unul din şapte cazuri a fost înregistrat în rândul personalului medical, se mai arată în document.
Statistica privind afecţiunile preexistente ale pacienţilor răpuşi de Covid-19 arată că aproape 60% sufereau de afecţiuni cardiovasculare, 30% de diabet, 20% de afecţiuni neurologice, aproape 15% de afecţiuni renale, pulmonare sau obezitate, iar 10% de cancer.
„Dacă un pacient face infarct şi avea Covid, la noi e mort de Covid”
În România, Covid19 trebuie să fie menţionat pe certificatul de deces, dacă testele au confirmat că noul coronavirus este cauza morţii sau că are o legătură probabilă cu decesul. La noi sunt numărate decesele, indiferent dacă s-au petrecut în spital sau nu. „Toate cazurile de deces care au şi Covid sunt raportate ca decese de Covid19 la noi. Dacă un pacient face infarct şi avea Covid, la noi e mort de Covid. De aceea, noi avem o rată de mortalitate destul de mare”, explică un medic botoşănean.
„Covid nu face decât să accelereze anumite procese care deja afectează organismul”
Asta nu înseamnă, însă, neapărat, că acei oameni au fost ucişi de noul coronavirus, la fel cum nu înseamnă că „ar fi murit oricum”, aşa cum se grăbesc să spună tot mai mulţi critici ai acestui sistem de contabilizare a deceselor. „Este simplu să spui «Păi avea diabet, oricum murea. De aia a murit, nu de covid». Păi nu, că un om poate duce acel diabet până la 80 de ani, fără probleme, cu medicina din zilele noastre. Covid nu face decât să accelereze anumite procese care deja afectează organismul şi să le potenţeze. Asta îl face atât de păcătos. Merge şi dă un plus de forţă exact bolii cronice de care suferă o persoană. Dacă e diabet atacă pancreasul mai tare, dacă e cancer, acel cancer va fi mai virulent, şi tot aşa. Sistemul imunitar este pur şi simplu distrus sistematic”, a mai spus medicul botoşănean.
Definiţie făcută de Ministerul Sănătăţii
Potrivit definiţiei Ministerului Sănătăţii, decesul la un pacient confirmat cu Covid-19 este definit ca decesul survenit cu Covid-19, cu excepţia situaţiilor în care există o altă cauză clară de deces care nu poate fi în relaţie cu Covid-19, ca de exemplu un traumatism, hemoragie acută majoră, etc. şi la care nu a existat o perioadă de recuperare completă între boală şi momentul decesului.
Decesul la un pacient confirmat cu Covid-19 nu poate fi atribuit unei boli pre-existente precum cancer, afecţiuni hematologice, etc. şi Covid-19 trebuie raportata ca şi cauza a decesului, independent de condiţiile medicale pre-existente care se suspectează că au favorizat evoluţia severă a Covid-19.
Peste 600 de bolnavi la Botoşani
La nivelul judeţului Botoşani, până ieri, 14 mai, 632 de persoane au fost testate pozitiv cu Covid-19, iar 297 au fost declarate vindecate. Din totalul botoşănenilor testaţi pozitiv, 253 sunt cadre medicale dintre care 165 au fost declarate vindecate.
În acelaşi timp, până acum, s-au înregistrat 40 de decese în rândul botoşănenilor infectaţi cu COVID. Cele mai recente cazuri de deces au fost înregistrate în cazul a doi bărbaţi, unul în vârstă de 39 de ani, iar celălalt de 58 de ani. Ambii sufereau de boli cronice preexistente.
În prezent, potrivit datelor centralizate de către Direcţia de Sănătate Publică, pe teritoriul judeţului Botoşani, în carantină instituţionalizată sunt 417 persoane pentru care se efectuează verificări pentru a depista dacă au contactat virusul Covid-19. La ora actuală, numărul botoşănenilor aflaţi în izolare la domiciliu este 303.
Pe teritoriul României, până ieri, au fost confirmate 16.002 cazuri de persoane infectate cu virusul Covid – 19. Dintre persoanele confirmate pozitiv, 7.961 au fost declarate vindecate şi externate.
Totodată, până la închiderea ediţiei, 1.036 persoane diagnosticate cu infecţie cu Covid-19 au decedat.