Valul de praf saharian a ajuns în această dimineață și asupra județului Botoșani.
Dis-de-dimineață se putea observa depus pe mașini, în special pe cele de culoare închisă, un strat de praf fin, precum cel de pe hârtiile abrazive.
„Momentan, la stația noastră nu s-au înregistrat depășiri. Avem valori orare de 11-13 µg/m³, când standardul la acest poluant este de 50 µg/m³. Monitorizăm în continuare foarte atent situația, dar, per ansamblu, putem spune că avem un aer mai curat în ultima”, a declarat Dana Boariu, directorul adjunct al Agenției pentru Protecția Mediului Botoșani. (vid
Potrivit, airvisual.com., în intervalul orar 00:00 – 10:00, în Botoșani, s-au înregistrat depășiri ale standardului Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) doar la PM 2,5, când s-a ajuns la un nivel de 14 µg/m³. Standardul OMS este de 10 µg/m³, iar de la 12 µg/m³ specialiștii organismului mondial recomandă să nu se mai facă exerciții fizice în aer liber și să nu se aerisească încăperile. Standardul la care s-a angajat România este de 20 µg/m³.
Ploile care sunt așteptate vor favoriza depunerea particulelor de praf. „Începând din seara zilei de luni, 11 mai, circulația aerului deasupra Europei a favorizat avansul dinspre nordul Africii a unei mase de aer încărcate cu particule de praf de origine sahariană către sudul, centrul și sud-estul Europei, inclusiv deasupra României”, precizează Administrația Națională de Meteorologie. În aceste zone temporar a și plouat, ceea ce a favorizat depunerea prafului.
Meteorologii au emis o avertizare Cod galben de intensificări ale vântului şi instabilitate atmosferică, valabilă pe parcursul zilei de marţi, în peste trei sferturi din ţară, inclusiv în județul Botoșani, care va purta praful.
Nu este pentru prima oară când România se confruntă cu un asemenea fenomen. Și în aprilie anul trecut, dar și în 2018, tot în aprilie, botoșănenii şi-au găsit maşinile acoperite cu un strat de praf gălbui.