Perioada lungă de izolare a copiilor la domiciliu duce şi la situaţii grave, în care victime pot ajunge chiar cei mici. Astfel, medicii botoşăneni se confruntă, tot mai des în ultima perioadă, cu situaţii în care copii ajung la spital în stare gravă, după ce au înghiţit diverse obiecte, sau, mai grav, substanţe periculoase. La fel s-a întâmplat şi în cazul a doi copii, care au ajuns la spital la finalul săptămânii trecute.
Cel mai grav a fost cazul unei fetiţe de trei ani, din localitatea Dersca, care a ajuns la spital în stare foarte gravă cu o ambulanţă. Micuţa a băut, accidental, câteva înghiţituri de soluţie pentru combaterea puricilor. Incidentul a avut loc vineri seară, mama fetiţei fiind cea care a sunat, în stare de şoc, la 112, după ce a realizat ce a făcut copilul. Femeia ţinea substanţa toxică într-o sticlă de suc, astfel că fetiţa a luat, din curiozitate, câteva înghiţituri. Deşi mama acesteia le-a spus cadrelor medicale că fetiţa nu a băut mult, starea acesteia a fost una gravă.
O ambulanţă a preluat-o pe fată de la casa părinţilor şi a transportat-o mai întâi la Spitalul Dorohoi, după care echipajul cu medic al SMURD a preluat-o pe micuţă şi a transportat-o la Botoşani. „Starea copilului era una gravă, acesta fiind în comă în urma ingestiei. A fost stabilizat şi transportat la Pediatrie Botoşani”, a precizat un asistent din cadrul UPU-SMURD Botoşani.
Copil transportat la Iaşi după ce şi-a băgat o alună în nas
La o zi distanţă, un alt copil a avut nevoie de ajutorul cadrelor medicale. De această dată a fost vorba de un băieţel de un an, transportat la spital de părinţi, după ce şi-a băgat, în joacă, o alună în nas, iar aceasta îi bloca căile aeriene superioare. Pentru că medicii botoşăneni nu au reuşit să scoată bucata de alună, copilul a fost direcţionat la Iaşi cu o ambulanţă cu medic. „Este vorba de un copil de un an, cu o alună blocată în nas. Starea lui a fost una stabilă pe timpul transportului”, a precizat medicul Eduard Gurău, din cadrul SJA Botoşani.
Semnal de alarmă tras de autorităţi
Reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Botoşani, dar şi cadrele medicale, avertizează, mai ales în această perioadă, de pericolul ca micuţii, care stau mai mult în gospodărie, să înghită tot felul de obiecte sau substanţe periculoase. „Ţineţi substanţele toxice în dulapuri încuiate. Nu lăsaţi la îndemâna copilului substanţe toxice. Nu depozitaţi substanţele toxice în recipiente alimentare, şi păstraţi-le doar în ambalajele originale”, este avertismentul dat de ofiţerul Dorina Lupu, purtător de cuvânt al ISU Botoşani.
Sfaturile fac parte dintr-o campanie unică la nivel naţional, derulată de ISU Botoşani şi intitulată „Un cămin sigur pentru copilul tău”. În cadrul aceleiaşi campanii părinţii sunt sfătuiţi să nu lase la îndemâna copilului obiecte mici, cum ar fi bomboane, bănuţi, căpăcele mici, bucăţi de măr, sau seminţe, pentru a evita cazuri precum cel al micuţului trimis la Iaşi.
Peste 90 de copii au ajuns anul trecut cu intoxicaţii la spital, iar alţi peste 110 cu ingestie de obiecte străine.
FOTO: Fotografia ataşată textului are titlu ilustrativ