La sfârșitul săptămânii viitoare expiră cea de a doua stare de urgență decretată de președintele Klaus Iohannis în contextul pandemiei de coronavirus, motiv pentru care Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a publicat un set de propuneri de măsuri care urmează să fie adoptate de la 15 mai, odată cu intrarea în vigoare a stării de alertă.
Nu se va putea circula între localități
Potrivit măsurilor propuse de MAI, rămâne în vigoare, potrivit documentului citat, interzicerea deplasării persoanelor în afara localităţii. Ca și acum, deplasarea se va putea face, totuşi, în anumite condiţii: în interes profesional, inclusiv între locuinţă/gospodărie şi locul/locurile de desfăşurare a activităţii profesionale şi înapoi; în scop umanitar sau de voluntariat; realizarea de activităţi agricole; pentru comercializarea de produse agroalimentare de către producătorii agricoli; îngrijirea sau administrarea unei proprietăţi din altă localitate; eliberarea de documente necesare pentru obţinerea unor drepturi; participarea la programe sau proceduri în centrele de tratament; din alte motive justificate, precum: îngrijirea/însoţirea copiilor/membrilor de familie, îngrijirea unei rude/afin sau persoană aflată în întreţinere, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi, deces al unui membru de familie.
Deplasarea persoanelor în afara localităţilor se mai poate face în următoarele situaţii: asistenţă medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă; activităţi recreativ-sportive individuale desfăşurate în aer liber (ciclism, drumeţie, alergare, canotaj, alpinism, vânătoare, pescuit şi altele) cu participarea a cel mult trei persoane; participarea la evenimente familiale, cu un număr limitat de persoane şi respectarea regulilor de distanţare socială; pentru achiziţia, service-ul, efectuarea ITP sau alte operaţiuni de întreţinere a vehiculelor, activităţi care nu pot fi efectuate în localitatea de domiciliu.
Suceava nu scapă de carantină
Rămân în carantină municipiul Suceava şi zona limitrofă formată din comunele Adâncata, Salcea, Ipoteşti, Bosanci, Moara, Şcheia, Pătrăuţi şi Mitocu Dragomirnei, oraşul Ţăndărei din judeţul Ialomiţa, cartierul Bendea din oraşul Babadag, judeţul Tulcea, localitatea Vadu Crişului, judeţul Bihor, şi cartierul Poşta din municipiul Buzău.
Reevaluarea măsurilor se va realiza la solicitarea comitetelor judeţene pentru situaţii de urgenţă, pe baza analizelor realizate de către direcţiile de sănătate publică şi avizate de către Institutul Național de Sănătate Publică (INSP).
Școlile nu se reiau
Cursurile şcolare rămân suspendate până la finalul anului şcolar. Are loc, totuşi, desfăşurarea, după 2 iunie, a unor activităţi de pregătire, pe o perioadă de două săptămâni, pentru elevii claselor terminale (a VIII-a, a XII-a şi a XIII-a), precum şi cu organizarea examenelor evaluare naţională, bacalaureat în condiţiile respectării măsurilor de prevenire. Adică, vor veni la ore maxim 10 pe clasă. Astfel, dacă la ora 9:00 vin primii 10 elevi, la 9:20 vine următoarea grupă de 10 elevi. La intrarea în școală, la poarta școlii va fi întâmpinat elevul de către un cadru medical și i se va lua temperatura, după care elevii vor parcurge un culoar bine definit de către unitatea de învățământ în curtea școlii, vor ajunge în fața ușii unde vor avea covorașe cu dezinfectant, se va realiza igienizarea interiorului școlii cu o zi înainte, iar cu oră înainte de pătrunderea personalului și elevilor vor fi deschise ferestrele pentru aerisire.
Vor merge să se spele pe mâini, vor primi dezinfectant, vor primi măști asigurate de către Ministerul Educației, vor fi îndreptați către sala de curs.
În sala de curs nu vor intra mai mult de 10 elevi și un cadru didactic. Vor rămâne în sala respectivă două ore dacă sunt clasa a VIII-a, trei ore dacă sunt clasa a XII-a sau a XIII-a, pentru aceste cursuri de pregătire care sunt opționale.
O oră de curs va dura 50 de minute, va urma o pauză de 10 minute. În pauză, cadrele didactice și elevi nu trebuie să interacționeze cu alte grupe de elevi.
Procedura a fi asemănătoare la examenele naționale, care vor începe pe 15 iunie – evaluarea națională și pe 22 iunie bacalaureatul. La bacalaureat se vor susține mai întâi probele scrise, după care cele de competențe, care ar putea să se desfășoare online.
Tratament stomatologic doar cu programare
Accesul la tratamentele dentare se va face doar cu programare telefonică, moment în care pacientul va fi întrebat are simptome de răceală, strănut, tuse, dureri în gât, dificultăţi de respiraţie şi/sau febră (≥37⁰C), dacă are membri ai familiei cu aceste simptome, dacă are vârsta de 65 de ani sau mai mult, dacă suferă de o patologie cronică sau o afecţiune care îi reduce imunitatea, dacă este sănătos şi se simte în prezent sănătos.
Programarea pacienţilor cu risc crescut (peste 65 de ani sau care suferă de o patologie cronică) se va face pentru începutul programului de lucru, în timp ce programarea pacienţilor care necesită proceduri generatoare de aerosoli va fi făcută pentru sfârşitul programului de lucru.
Accesul în cabinet se va face după înregistrarea temperaturii pacientului, iar personalul va utiliza echipament de protecţie – mască chirurgicală, vizieră şi mănuşi sau, pentru procedurile generatoare de aerosoli, masca tip FFP2/3 sau echivalent.
Restricții impuse slujbelor din biserici
Accesul persoanelor în lăcaşul de cult se va face limitat, cu respectarea unei suprafeţe de opt metri pătrați per persoană, iar personalul şi persoanele care intră vor purta mască, astfel încât acopere gura şi nasul, şi îşi vor dezinfecta mâinile.
La intrarea în lăcaşul de cult se va efectua un triaj observaţional şi nu se va permite accesul persoanelor prezintă simptome de infecţie respiratorie (tuse, strănut, rinoree). Totodată, sunt prevăzute precauţiuni speciale – se va evita atingerea sau sărutarea obiectelor sacre de cult, binecuvântarea se va oferi/primi de la o distanţă de cel putin un metru, se va evita oferirea/primirea împărtăşaniei în condiţiile în care nu se pot asigura linguriţe şi pahare de unică folosinţă;
Slujbele se vor oficia numai în aer liber cu menţinerea distanţei între persoane şi nu se recomandă organizarea de pelerinaje sau călătorii religioase.
Rămân în vigoare mai multe interdicţii printre care organizarea şi desfăşurarea de mitinguri, demonstraţii, procesiuni, concerte sau alte întruniri în spaţii deschise. Mai sunt interzise activităţile culturale, ştiinţifice, artistice, religioase, sportive, de divertisment, jocuri de noroc, de tratament balnear, desfăşurate în spaţii închise.
Măștile vor fi obligatorii în spațiile închise
Potrivit documentului, după 15 mai va exista obligaţia de a purta măşti de protecţie în spaţiile publice închise, în spaţiile comerciale, în mijloacele de transport în comun sau la locul de muncă.
De asemenea, se recomandă luarea de măsuri, de către operatorii economici şi instituţiile publice ce desfăşoară activităţi comerciale/de lucru cu publicul care implică accesul persoanelor în interiorul clădirilor, pentru: realizarea accesului astfel încât să fie asigurată o suprafaţă minimă de patru metri pătrați pentru fiecare client/persoană şi o distanţă minimă de doi metri între oricare două persoane apropiate; verificarea temperaturii, care nu trebuie să depăşească 37ºC la intrarea în incintă; dezinfectarea frecventă a suprafeţelor expuse şi evitarea aglomerării de persoane, în special în zonele caselor de marcat; efectuarea, de către furnizorii publici şi privaţi de transport persoane, dezinfectării frecvente a spaţiului mijloacelor de transport şi de a respecta regulile specifice; decalarea programului de lucru, de către instituţiile publice şi operatorii economici, cu un număr de peste 50 de angajaţi, astfel încât să se evite aglomerarea mijloacelor de transport în comun; dispunerea de măsuri, de către toate persoanele juridice de drept public sau privat, pentru desfăşurarea muncii la domiciliu, pentru o parte din personal, dacă activitatea desfăşurată permite această măsură.
Se recomandă, totodată, adoptarea următoarelor măsuri: rămânerea în locuinţă/gospodărie a persoanelor care prezintă semne şi simptome de viroză respiratorie şi informarea medicului de familie şi evitarea intrării în spaţiile aglomerate de orice tip dacă nu este strict necesar.
Mitingurile și concertele, interzise
Rămân în vigoare mai multe interdicţii printre care organizarea şi desfăşurarea de mitinguri, demonstraţii, procesiuni, concerte sau alte întruniri în spaţii deschise. Mai sunt interzise activităţile culturale, ştiinţifice, artistice, religioase, sportive, de divertisment, jocuri de noroc, de tratament balnear, desfăşurate în spaţii închise.
Restaurantele și mall-urile nu se deschid
Spaţiile comune de servire a mesei din restaurante, hoteluri, moteluri, pensiuni, cafenele şi alte localuri publice, rămân închise şi de asemenea, terasele din exteriorul locaţiilor.
Închise vor rămâne şi mall-urile.
Mai rămân închise temporar, total sau parţial, unele puncte de trecere a frontierei de stat şi este interzisă intrarea pe teritoriul României, prin punctele de trecere a frontierei de stat, a cetăţenilor străini şi apatrizi. Se menţine măsura suspendării zborurilor spre şi dinspre ţările din zona roşie de risc epidemiologic. Rămâne în vigoare şi suspendarea transportului rutier internaţional de persoane prin servicii regulate, servicii regulate speciale şi servicii ocazionale în trafic internaţional, pentru cursele efectuate către toate ţările din zona roşie de risc epidemiologic şi din acestea către România.
Persoanele care intră în țară vor fi carantinate
Persoanele izolate la domiciliu, care părăsesc locaţia în care acestea au fost plasate, fără aprobarea autorităţilor competente, sunt conduse de forţele de ordine publică şi plasate în carantină instituţionalizată, sub pază; persoanele care nu respectă condiţiile izolării la locul declarat/la care au optat să efectueze izolarea şi sunt identificate în afara spaţiului de izolare vor fi obligate să intre în carantină 14 zile, suportând cheltuielile efectuate cu carantinarea acestora; persoanele care părăsesc locul în care au fost carantinate, fără aprobarea autorităţilor competente, vor fi obligate să reia ciclul de 14 zile de carantinare, suportând cheltuielile efectuate cu carantinarea acestora şi vor răspunde penal conform legii.
Persoanele care intră în România se vor izola la domiciliu sau vor intra în carantină, după caz.
Cetățenii pot trimite propriile propuneri la propuneri.relaxare@ms.ro
Propunerile privind setul de măsuri de relaxare care vor fi aplicate după ridicarea stării de urgență ale Ministerului Afacerilor Interne și cele ale Institutului Naţional de Sănătate Publică vor fi armonizate. Ele au fost postate în transparență decizională propunerea. Toate observațiile și propunerile celor interesați pot fi transmise la adresa de mail propuneri.relaxare@ms.ro.