spot_img
sâmbătă, aprilie 19, 2025
AcasăLocal BTDin Patrimoniul Memorialului Ipotești – acte cu privire la familia Balș

Din Patrimoniul Memorialului Ipotești – acte cu privire la familia Balș

Vistiernicul Iordache Balș (12.02.1742 – 23.03.1812) lasă moștenire fiului său, vistiernicului Alecu Balș, printre alte moșii, și Dumbrăvenii. La moartea lui Alecu Balș (probabil, 1832), printr-un act de învoială între frații Constantin și Gheorghe Balș în legătură cu moștenirea, datat cu 9 aprilie 1836 și care pare a fi scris chiar de Gheorghe Eminovici, Dumbrăvenii trec în proprietatea „dumnealui nadvornic sovetnic și cavaler Costachi Balș” (Gh. Ungureanu, Eminescu în documente de familie, București, 1977, p. 42-42).

Din 1832 (anul morții lui Alecu Balș) și până în 1834, moșia este luată în arendă de baronul Ioan Crîste, cel care îl aduce la Dumbrăveni pe Gheorghe Eminovici. Și după moartea lui Ioan Crîste, până în 23 aprilie 1849, Gheorghe Eminovici, ridicat, între timp, la gradul de căminar, se va ocupa de administrarea moșiei Dumbrăveni.

Constantin Balș a avut un singur copil, Dimitrie (Muți). În legătură cu Eminovicii, Muți apare și ca personaj într-o istorie a botezului unuia dintre copiii Ralucăi și ai lui Gheorghe (probabil, al Mariei, și nu al poetului), relatată de Constanța de Dunca-Schiau (pentru cei interesați, textul a fost publicat în revista „Transilvania”, 1921, nr. 3).

Gheorghe Balș a avut cinci copii: Gheorghe, Ecaterina, Alexandru, Olga și Vladimir. În Fondul Documentar Ipotești se păstrează trei acte în legătură cu decesul lui Gheorghe (George) și Vladimir Balș: două traduceri legalizate ale certificatelor redactate în limba rusă și un certificat în original.

Certificat

Acest certificat este eliberat clerului bisericii catedrale cu patronul Nașterea lui Christos din orașul Kișiněŭ sub semnăturile cuvenite și aplicarea sigiliului bisericii care încredințară conform art. 107 din Legea Consistoriilor Spirituale că în registrul de stare civilă a acestei catedrale, pe anul 1860, în partea a treia pentru cei morți, sub nr. 12, de sex masculin, este înregistrat următorul act: anul 1860, luna decembrie, în a 27a ḑi a decedat domnul nobil George, fiu al lui George Balș, în etate de 25 ani, din cauza îndelungatei bole – atacului – și în a 30a ḑi a aceeași luni s’a înmormântat. Acest domn a fost mărturisit și împărtășat de cătri preotul Petre Perojinsky. Rînduiala înmormîntării s’a celebrat de către metropolitul grec Nicandru, împreună cu clerul catedralei în această catedrală. Corpul decedatului s’a înmormîntat în satul Albinetz, proprietatea succesorală a decedatului, județul Iași, Provincia Basarabiei, în curtea bisericii acestui sat, de către preotul catedralei Petre Perojinsky, orașul Kișiněŭ.

Anul 1861, luna aprilie, în 1 ḑi.

Preot Petre Perojinsky

Diacon Emanoil Marinciu

 

Certificat

Din ordinul Magestăței Sale Imperiale s’a liberat prezentul certificat din partea Consistoriului Spiritual din St. Petersburg, spre încredințare, după cum se constată din registrul de stare civilă al bisericii Corpului de pagi, pe anul 1860, sub Nr. 13 Domnul Wladimir Balș, pagiu în Corpul de pagi, a decedat, în etate de patruspreḑece ani, din cauza pneumoniei, în a douăḑecea ḑi a lunei decembrie, anul una mie opt sute șese ḑeci și s’a înmormîntat în douăḑeci și patra ḑi a lunei decembre acela-și an, la cimitiru Sântul Mitrofan St. Petersburg.

Anul 1861, luna mart, în 14 ḑile.

Membru al Consistorului Econom: A. Pavlowsky

Secretar al Consistorului: P.P. Șaghin

Șef de birou: A. Dobrow”

 

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer acoperit de nori
17.8 ° C
18.8 °
17.8 °
61 %
0.5kmh
100 %
S
20 °
D
22 °
lun
24 °
mar
25 °
mie
25 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Numai ce am dat la ziar și s-a și rezolvat avaria. Probabil s-au luat cu sărbătorile și au uitat.

EDITORIAL

Ne-am aștepta ca, având în vedere vremurile și tehnica, cei de la butoane să fie mai prudenți atunci când vine vorba despre manipulare și...

EPIGRAMA ZILEI

Problema ucraineană Se va rezolva la țar Numai printr-un emisar Ales pe ... Sprânceană!

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...