Pacoste pe capul unui botoșănean care în martie 2018 a vrut să-și înmatriculeze o mașină și a apelat la ajutorul unui necunoscut, pe o rețea de socializare. După ce s-a văzut cu actele „clientului”, intermediarul și-a confecționat o carte de identitate falsă cu datele de identitate ale acestuia și a obținut un credit cu care și-a cumpărat un telefon IPhone 8, fără să mai plătească mai apoi nicio rată.
Țeapa a fost descoperită în toamna lui 2018, după circa o jumătate de an, când victima, B.D.D., a mers la o bancă în încercarea de a obține un credit de nevoi personale și a aflat cu stupoare că nu poate beneficia de așa ceva întrucât mai are un credit în derulare pentru care figura în Biroul de credite ca rău platnic. Stupefiat, botoșăneanul, care știa că nu făcuse așa ceva, a cerut lămuriri,după care a mers la magazinul unde fusese încheiat acel credit și a descoperit că toate documentele care au stat la baza acordării creditului respectiv fuseseră falsificate, fiind folosite datele lui de identitate.
Victima a mers imediat la poliție, unde a făcut o plângere penală. Anchetatorii au plecat de la numerele de telefon de contact lăsate de titularul creditului, au obținut autorizație de la instanță pentru localizarea telefonului și așa au ajuns la țepar, Claudiu Dumitru Ghidersa, în vârstă de 31 de ani, din municipiul Botoșani, cel care se oferise în martie să-l ajute cu înmatricularea mașinii. Polițiștii au obținut mai apoi mandat de percheziție și au descins la domiciliul acestuia, unde au găsit încă două cărți de identitate falsificate cu numele a doi botoșăneni.
Reținut pentru 24 de ore și realizând că nu mai are cum scăpa, întrucât probele adunate de anchetatori erau indubitabile, Claudiu Dumitru Ghidersa a recunoscut totul. Astfel, având copia de pe cartea de identitate a botoșăneanului, pe care o deținea cu ocazia intermedierii pentru înmatricularea autoturismului acestuia, s-a gândit să folosească datele de identificare a realiza o carte de identitate falsă. În acest sens, a descărcat de pe internet imaginea unei cărți de identitate și, prin folosirea unui program special, a inserat, pe acea imagine, o fotografie cu portretul său, dar a folosit datele de identificare ale lui B.D.D., mai puțin adresa de domiciliu, inserând o altă adresă, fictivă. În continuare, a laminat cartea de identitate falsă, cu ajutorul unui aparat tip laminator pe care îl deținea la domiciliu, realizând astfel falsul cu care a încheiat contractul de credit pentru telefon.
Cum constatarea grafoscopică realizată de criminaliști a confirmat că toate actele pentru credit fuseseră semnate în fals, Claudiu Dumitru Ghidersa a fost pus sub urmărire penală și trimis în judecată pentru fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals și fals în înscrisuri sub semnătură privată. Asta pentru că în timpul anchetei el s-a împăcat cu victima și a scăpat de o altă acuzație, cea de înșelăciune. Când s-a văzut în fața judecătorilor, tânărul a recunoscut totul și a cerut să fie judecat în formulă simplificată. Astfel că Judecătoria Botoșani l-a condamnat la un an și opt luni de închisoare, dar magistrații au dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere. Potrivit sentinței, care este definitivă, Claudiu Dumitru Ghidersa va trebui să respecte mai multe obligații, timp de trei ani, interval în care va fi nevoit să urmeze un curs de calificare profesională, dar și să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Direcţiei Judeţene de Drumuri şi Poduri Botoşani sau în cadrul Primăriei municipiului Botoşani pe o perioadă de 90 de zile lucrătoare. În schimb, magistrații i-au atras atenția că, în cazul nerespectării, cu rea-credinţă, a măsurilor de supraveghere, în cazul neexecutării, cu rea-credinţă, a obligaţiilor impuse şi în cazul săvârşirii unei noi infracţiuni pe parcursul termenului de supraveghere, acestea lucruri ar putea echivala cu încarcerarea.