Spitalele ar putea ajunge din nou la Ministerul Sănătății. Anunțul a fost făcut de ministrul Nelu Tătaru la Botoșani.
În contextul schimbării managementului Spitalului Județean de Urgență „Mavromati”, Nelu Tătaru a fost întrebat dacă ministerul pe care îl conduce va păstra controlul asupra managementului spitalelor din România şi după încetarea stării de urgenţă. „Intenţia mea este să păstrez acest control”, a afirmat Tătaru.
Oficialii Consiliului Județean (CJ) nu au respins o astfel de idee, dar au adăugat că spitalele ar trebui să fie cu totul în administrarea Ministerului Sănătății și nu numai coordonarea managerială. „E bine. Să-l ia cu totul. Până la urmă ei fac politicile publice de sănătate și ei ar trebui să administreze spitalele”, a declarat președintele CJ Botoșani, Costică Macaleți.
Guvernul a adoptat, la începutul lunii aprilie, Ordonanţa de Urgenţă 40, care prevede că, pe perioada stării de urgenţă, Ministerul Sănătăţii coordonează organizarea şi funcţionarea tuturor unităţilor sanitare din subordinea autorităţilor administraţiei publice locale. „Ministerul Sănătăţii coordonează organizarea şi funcţionarea tuturor unităţilor sanitare din subordinea autorităţilor administraţiei publice locale şi exercită inclusiv atribuţia de numire, suspendare şi eliberare din funcţie a persoanelor care ocupă funcţii de conducere în cadrul acestor unităţi”, se precizează în Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 40/2020.
Spitalele au fost preluate de Ministerul Sănătății după ce autoritățile locale, fie CJ-uri fie consiliile locale, au alocat sume importante din bugetele lor pentru investiții în echipamentele necesare luptei cu pandemia de coronavirus.
CJ-urile au preluat spitalele județene în urmă cu aproape zece ani, când guvernarea PDL de la acea vreme, condusă de cuplul Traian Băsescu – Emil Boc, a dorit o așa-zisă descentralizare a actului medical. În fapt, a fost doar un transfer al responsabilității investițiilor de la nivel central pe spinarea comunităților locale. Această mișcare a fost una de bun augur pentru comunitățile bogate, dar în județele sărace investițiile în sistemul sanitar au lăsat de dorit.