spot_img
miercuri, noiembrie 27, 2024
HomeLocal BTMinistrul Sănătăţii, Nelu Tătaru: Este „cam multă mișcare” pe străzi (video)

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru: Este „cam multă mișcare” pe străzi (video)

♦ Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a remarcat, în vizita sa în Botoșani, că populația nu prea respectă restricțiile de circulație
♦ Acesta a arătat că relaxarea măsurilor depinde de atitudinea pe care populaţia o are faţă de epidemie
♦ În acest context, ministrul a trebuit totuși să admită că principala sursă de infectare este Spitalul Județean

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, s-a arătat scandalizat de faptul că a găsit în Botoșani „cam multă mișcare” pe străzi. „Am văzut și la dumneavoastră în oraș acea distanțare socială sau autoizolare în contextul încă a restricțiilor, cu acea declarație pe proprie răspundere, este cam multă mișcare. Vine 1 Mai, 2 și 3. Este un weekend de foc care poate da peste cap sau nu orice focar care este în desfășurare în acest moment”, a declarat Tătaru de pe scările Prefecturii Botoșani.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Ridicarea restricțiilor, condiționată de comportamentul nostru

Mai mult, acesta a acreditat ideea că nerespectarea restricțiilor ar fi una dintre cauzele menținerii focarului de Covid de aici și a eventualelor prelungire a restricțiilor după 15 mai.

Ține foarte mult de noi. Se vorbește de o relaxare în perioadă când expiră această prelungire a decretului prezidențial. În condițiile în care sărbătorile pascale au fost relativ liniștite, preconizam un 12 mii, un 10-12 mii în ultima săptămână, acum. Rămâne 1, 2 și 3 mai, având în vedere ce am putut vedea ca și migrare populațională. Dacă la fel, avem o liniște de 1, 2 și 3 mai, rămâne ca în următoarele două săptămâni să avem o scădere a numărului de cazuri, o scădere a numărului de decese și o scădere a numărului de cazuri care sunt internate pe Terapie Intensivă. Dacă se întâmpla acest lucru, putem gândi după 15 mai niște măsuri care să ridice niște restricții”, a afirmat ministrul.

Spitalele, principalul vector de contaminare

Până la urmă ministrul Sănătății a trebuit să admită că bomba Covid-19 din Botoșani este Spitalul Județean, aici infectându-se cele mai multe persoane și nu pe stradă sau la cumpărături. „În acest moment, avem focare în personal medical, în personal instituționalizat sau în cadrele medicale care îi îngrijesc pe cei instituționalizați. Transmiterea nu se face în casă! În casă infectezi unu-doi, transmiterea se face ori în populația civilă, ori în spitale”, a recunoscut Nelu Tătaru.

La ora actuală, în județul Botoșani sunt 456 de cazuri de Covid-19. Până miercuri, 29 aprilie, numărul cadrelor medicale și a personalului auxiliar, infectate era de 199. La acestea s-au mai adăugat astăzi câteva cazuri, depășindu-se astfel pragul de 200. Dacă la aceste cifre adăugăm membrii familiilor cadrelor medicale care s-au pozitivat, pe cel al pacienților, vedem că unitățile spitalicești dim județ sunt principalul vector de infecție cu Covid-19. Acestora li se adaugă centrul de bătrâni de la Răchiți, unde au fost 16 cazuri în rândul beneficiarilor și patru al personalului de îngrijire, dar și a botoșănenilor care s-au infectat în Spitalul Județean Suceava.

29 de decese atribuite Covid-19

În județul Botoșani s-au înregistrat și 29 de decese din cauza Covid-19 sau cel puțin atribuite acestui virus. Potrivit protocolului medical, „decesul la un pacient confirmat cu Covid-19 nu poate fi atribuit unei boli pre-existente (de ex. cancer, afecțiuni hematologice etc.) și Covid-19 trebuie raportata ca și cauza a decesului, independent de condițiile medicale pre-existente care se supectează că au favorizat evoluția severă a Covid-19”. De asemenea, „Covid-19 trebuie menționată pe certificatul de deces drept cauză a decesului pentru toate persoanele decedate la care Covid-19 a cauzat sau se presupune că a cauzat sau a contribuit la deces”.

Nelu Tătaru a efectuat, astăzi, o vizită la Spitalul Judeţean de Urgenţă „Mavromati” şi a avut o întrevedere cu autorităţile judeţene pe tema măsurilor care trebuie dispuse pentru evitarea răspândirii epidemiei de coronavirus.

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer acoperit de nori
0.6 ° C
0.6 °
0.5 °
91 %
1kmh
100 %
mie
7 °
joi
8 °
vin
4 °
sâm
5 °
Dum
6 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Le mai curăță odată, că de alegeri nu s-a văzut deloc bine și uite ce a ieșit.

EDITORIAL

După cum era și normal, materialele de presă scrise de colegii mei despre activitatea parlamentarilor botoșăneni au stârnit un interes uriaș. Am primit neobișnuit...

EPIGRAMA ZILEI

Despre siguranță latră Uitând de niște indicii : Oastea-i lăsată la vatră, Vatra la ... servicii! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...