Locuitorii municipiului Botoşani vor plăti în 2021 impozite şi taxe locale indexate cu rata inflaţiei. În şedinţa din 30 aprilie, consilierii municipali vor dezbate proiectul de hotărâre iniţiat de primarul Cătălin Flutur care prevede că impozitele şi taxele locale pentru anul viitor nu vor fi majorate, fiind aplicată doar rata inflaţiei, comunicată oficial pentru anul 2019, care este de 3,8%.
Având în vedere reglementările legale privind stabilirea, calcularea şi încasarea impozitelor şi taxelor locale, compartimentele de specialitate din cadrul Primăriei Botoşani au analizat masa impozabilă şi categoriile de impozite şi taxe locale aplicabile pe teritoriul municipiului Botoşani şi propun ca nivelurile impozitelor şi taxelor locale stabilite în sumă fixă să fie indexate pentru anul 2021 cu cota de 3,8%, iar cotele de calcul stabilite procentual să se menţină la nivelul anului 2020.
În cazul mijloacelor de transport, se propune ca impozitele să fie la nivelul din 2020, indexate cu rata inflaţiei, la care să se aplice o cotă adiţională de 5% la mijloacele de transport cu tracţiune mecanică, remorci, semiremorci, rulote şi mijloace de transport pe apă. Pentru că municipalitatea încurajează mijloacele de transport nepoluante, pentru mijloacele de transport hibride se propune reducerea cu 95% a impozitului, cu precizarea că, potrivit Codului Fiscal, la această categorie s-a reglementat o reducere de minim 50%.
Taxele de eliberare a avizelor, certificatelor, autorizaţiilor vor rămâne la nivelul anului 2020, fiind indexate cu rata inflaţiei de 3,8%.
Totodată, pentru anul viitor, CL va aproba scutiri şi reduceri la impozitele pe terenuri, clădiri, eliberarea certificatelor şi autorizaţiilor şi a altor taxe locale. Conducerea Direcţiei Impozite şi Taxe a primăriei propune a se da la scădere creanţele fiscale mai mici de 20 de lei.
Impozite majorate pentru clădirile şi terenurile neîngrijite
Ca şi în ultimii ani, s-a propus majorarea cu 200% a impozitului pe clădirile neîngrijite şi cu 100% a impozitului pentru terenurile neîngrijite pentru a-i determina pe proprietari să nu mai lase clădirile şi terenurile în paragină. Clădirile şi terenurile pentru care urmează a se aplica această majorare urmează să fie stabilite prin hotărâri de Consiliu Local, care au caracter individual.
Măsura a fost stabilită încă din anul 2016, însă până la această dată nici un proprietar de teren sau clădire nu a plătit impozitul majorat. Asta pentru că procedura este una birocratică. Mai mult, dacă în cazul terenurilor lucrurile sunt mai simple, în cazul clădirilor, mai ales al celor care sunt monumente istorice, reabilitarea presupune costuri foarte mari, imposibil de suportat de către proprietari.
Procedura prevede ca poliţiştii locali să identifice terenurile şi casele neîngrijite şi să-i someze pe proprietari să facă lucrările care se impun. „Poliţia locală îi somează, iar dacă proprietarii se conformează, intră în legalitate, nu se mai ajunge până la majorarea impozitului”, a declarat Lucian Lupu, directorul DIT. Potrivit oficialului, în ultimii ani, nici un botoşănean nu a plătit impozit pe casă sau teren majorat cu 200% sau 100%.