spot_img
vineri, aprilie 18, 2025
AcasăLocal BTPropunere pentru anul 2021 – Impozite şi taxe majorate cu rata inflaţiei

Propunere pentru anul 2021 – Impozite şi taxe majorate cu rata inflaţiei

♦ Botoşănenii vor plăti în 2021 impozite indexate cu 3,8%
♦ Proiectul privind aprobarea impozitelor şi taxelor locale pe anul 2021 va fi dezbătut de consilierii municipali în şedinţa din 30 aprilie
♦ Se propun majorări substanţiale doar la impozitul pentru clădirile şi terenurile neîngrijite

Locuitorii municipiului Botoşani vor plăti în 2021 impozite şi taxe locale indexate cu rata inflaţiei. În şedinţa din 30 aprilie, consilierii municipali vor dezbate proiectul de hotărâre iniţiat de primarul Cătălin Flutur care prevede că impozitele şi taxele locale pentru anul viitor nu vor fi majorate, fiind aplicată doar rata inflaţiei, comunicată oficial pentru anul 2019, care este de 3,8%.

Având în vedere reglementările legale privind stabilirea, calcularea şi încasarea impozitelor şi taxelor locale, compartimentele de specialitate din cadrul Primăriei Botoşani au analizat masa impozabilă şi categoriile de impozite şi taxe locale aplicabile pe teritoriul municipiului Botoşani şi propun ca nivelurile impozitelor şi taxelor locale stabilite în sumă fixă să fie indexate pentru anul 2021 cu cota de 3,8%, iar cotele de calcul stabilite procentual să se menţină la nivelul anului 2020.

În cazul mijloacelor de transport, se propune ca impozitele să fie la nivelul din 2020, indexate cu rata inflaţiei, la care să se aplice o cotă adiţională de 5% la mijloacele de transport cu tracţiune mecanică, remorci, semiremorci, rulote şi mijloace de transport pe apă. Pentru că municipalitatea încurajează mijloacele de transport nepoluante, pentru mijloacele de transport hibride se propune reducerea cu 95% a impozitului, cu precizarea că, potrivit Codului Fiscal, la această categorie s-a reglementat o reducere de minim 50%.

Taxele de eliberare a avizelor, certificatelor, autorizaţiilor vor rămâne la nivelul anului 2020, fiind indexate cu rata inflaţiei de 3,8%.

Totodată, pentru anul viitor, CL va aproba scutiri şi reduceri la impozitele pe terenuri, clădiri, eliberarea certificatelor şi autorizaţiilor şi a altor taxe locale. Conducerea Direcţiei Impozite şi Taxe a primăriei propune a se da la scădere creanţele fiscale mai mici de 20 de lei.

Impozite majorate pentru clădirile şi terenurile neîngrijite

Ca şi în ultimii ani, s-a propus majorarea cu 200% a impozitului pe clădirile neîngrijite şi cu 100% a impozitului pentru terenurile neîngrijite pentru a-i determina pe proprietari să nu mai lase clădirile şi terenurile în paragină. Clădirile şi terenurile pentru care urmează a se aplica această majorare urmează să fie stabilite prin hotărâri de Consiliu Local, care au caracter individual.

Măsura a fost stabilită încă din anul 2016, însă până la această dată nici un proprietar de teren sau clădire nu a plătit impozitul majorat. Asta pentru că procedura este una birocratică. Mai mult, dacă în cazul terenurilor lucrurile sunt mai simple, în cazul clădirilor, mai ales al celor care sunt monumente istorice, reabilitarea presupune costuri foarte mari, imposibil de suportat de către proprietari.

Procedura prevede ca poliţiştii locali să identifice terenurile şi casele neîngrijite şi să-i someze pe proprietari să facă lucrările care se impun. „Poliţia locală îi somează, iar dacă proprietarii se conformează, intră în legalitate, nu se mai ajunge până la majorarea impozitului”, a declarat Lucian Lupu, directorul DIT. Potrivit oficialului, în ultimii ani, nici un botoşănean nu a plătit impozit pe casă sau teren majorat cu 200% sau 100%.

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer senin
23.9 ° C
23.9 °
22.8 °
38 %
8.5kmh
2 %
vin
24 °
S
18 °
D
22 °
lun
24 °
mar
24 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Avem de toate, suntem pregătiți, cum ar veni.

EDITORIAL

Știrea că Spitalul Județean este obligat să o despăgubească pe medicul ginecolog care a fost de gardă în noaptea decesului Alexandrei Ivanov ne demonstrează...

EPIGRAMA ZILEI

Problema ucraineană Se va rezolva la țar Numai printr-un emisar Ales pe ... Sprânceană!

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...