duminică, aprilie 13, 2025
AcasăLocal BTDin Patrimoniul Memorialului Ipotești – scrisoarea lui Ion Șahin către Corneliu Botez

Din Patrimoniul Memorialului Ipotești – scrisoarea lui Ion Șahin către Corneliu Botez

În volumul comemorativ Omagiu lui Mihail Eminescu cu prilejul a 20 de ani dela moartea sa, Corneliu Botez „extrăge” și publică din scrisoarea lui Ion Şahin din comuna Epureni, jud. Fălciu, fost coleg cu Eminescu, mai multe informații cu privire la viața și studiile poetului la Cernăuți. De la Ion Șahin se cunoaște că locuința „unde Eminescu stătea în gazdă se găsea în str. Sf. Treime peste drum de biserica cu acelaş nume, în dosul Universităţei. Casa aparţinea bisericei; încăperile ei serviseră odinioară ca chilii pentru călugări, iar în vremea când fu locuită de Dzierszeck aceste chilii erau ocupate de elevii ce Dzierszeck ţinea în gazdă şi anume: doi fraţi Stefanovici, doi fraţi Daschiewicz, fii de preot, Eminescu şi Ion Şahin” (Omagiu lui Mihail Eminescu cu prilejul a 20 de ani dela moartea sa, București, Atelierele grafice Socec & CO., Societatea anonimă, 1909; reeditat – Galați, 2008, p. 75). Același coleg de școală relatează mai multe dintre „pățaniile lui Eminescu”, unele dintre acestea fiind preluate de G. Călinescu în „Viața lui Mihai Eminescu” (pentru comparație, cea expusă mai jos – G. Călinescu, „Viața lui Mihai Eminescu”, Chișinău, 1989, p. 75).

Un fragment din scrisoarea lui Ion Şahin către Corneliu Botez, în care este descrisă joaca de-a poșta sau surugii, se păstrează astăzi în Fondul Documentar Ipotești:

„Îmi mai aduc aminte că joca noastră era și poșta, adică surugii, la acest jocu veneau doi frați Griboski și ei fii de preot de lângă Cernăuți. Emilian, care este acuma paroh, și Visarion, care era acum vreo 10 ani Prefect (Bezirkshauptmann) la (…), Eminescu, eu și unu Miholski, adecă 4 cai înaintași și un viziteu. La acest jocu eram eu totdeauna viziteu, Griboski –  înaintaș și Eminescu cu Miholski – rofaș. Acest Griboski era și coleg de școală cu Eminescu și, după cum îmi aduc aminte, ședea tot pe acolo. Între una din ḑile, spune Eminescu că nu vra să margă la ham, ci vra să fie și el viziteu. M-am sfătuit cu Visarion ca să-i venim de hac să-i treacă pofta de a fi viziteu – ca tresura o făcură băieții dela Burlă în schimbu unei dimirlii de mere, acea cărucioară era făcută de scândură, cu o oiște, cu cruce la oiște, hamuri era făcute de sfori și hățuri era tot de sforă, însă puse în gura la cai. Cel mai îndrăcit cal era Visarion, care era și cel mai voinic între noi. Preumblare noastră era dela ulița noastră spre dealul Vie (Weinberg) și ulița ce ducea acolo era Franzensgasse. În sfîrșit ne-a înhămat Eminescu cu multă trudă caii la trăsură și luînd biciu și hățurile în mîna a pornit la drum; la întorsătura din ulița Sf. Treimei în Franzensgasse am rupt-o de fugă resturnînd pe viziteu. Eminescu, sub pod de o nălțime de vreo 3 metri, a picat bietu în glod și tocma niște băieți, doi frați Vajuski, l-a scos de sub podu – de atunci n-a mai vrut să fie viziteu, însă de jucat tot se juca.

Îmi aduc aminte că la noi la Gimnaziul, ca am intrat în școla, a trebuit ca fiecare băiet să deii un  certificat și anume (scriu aice pe nemțește): Nume și Prenume; Unde s-a născut; Etate; Naționalitate; Ce vra să fie.

Acum îmi aduc aminte perfect de bine că Eminescu a scris Dichter Poet – în care cauză îl rîdeau că (…) în Poiată.”

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer fragmentat
5 ° C
10.6 °
5 °
88 %
1.6kmh
61 %
S
6 °
D
16 °
lun
15 °
mar
16 °
mie
15 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Așa e regula acum, după ce-ți rupi roata într-o groapă, lași cauciucul acolo.

EDITORIAL

În ceea ce privește porția de circ, putem spune că avem cantitate cât să dăm și la alții, calitatea e discutabilă, însă ține gândul...

EPIGRAMA ZILEI

Problema ucraineană Se va rezolva la țar Numai printr-un emisar Ales pe ... Sprânceană! - Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...