Măsură cel puțin ciudată a conducerii Companiei Naționale de Poșta Română în condițiile actuale de piață, în care firmele de curierat anunță creșteri masive ale cifrelor de afaceri și fac noi angajări. Poștașii au fost trimiși în șomaj tehnic, jumătate săptămâna trecută, jumătate în această săptămână de către conducerea Poștei Române pe motiv că a scăzut traficul poștal. „Decizia a fost luată la centru. Jumătate din angajați au fost în șomaj tehnic în perioada 21-24 aprilie, iar cealaltă jumătate în perioada 27-30 aprilie. Noi am redistribuit sarcinile celor aflați în șomaj tehnic la cei care se aflau la muncă, astfel încât să se asigure serviciile în special cele privind somațiile de la ANAF, citațiile de la instanțe sau abonamente. Mai avem două zile și revenim la normal”, a declarat Nelu Știr, directorul Oficiului Poștal Botoșani.
Într-un comunicat de presă, directorul Poștei Române, Horia Grigorescu, susține că s-a preferat această măsură pentru a evita eventuale disponibilizări sau un concediu forțat al angajaților. „Am analizat toate variantele pe care le avem la dispoziţie, iar implementarea unui şomaj tehnic blând, cu efecte negative minime asupra oamenilor, este alegerea cea mai potrivită pentru angajaţi şi pentru companie”, susține Grigorescu
Angajații care intră în șomaj tehnic primesc 75% din salariul brut, dar nu mai mult de 75% din 5.429 de lei, salariul mediu brut. Impactul asupra salariului net al unui poștaș este, pentru patru zile de șomaj, între 130 de lei și 237 de lei, în funcție de clasa de muncă și de gradație. Pentru a nu se confrunta cu mișcări sociale, Poșta Română a oferit o primă de Paști de 150 de lei, care a compensat la cei cu venituri mici, diminuarea salariului.