Cei nouă paramedici botoșăneni care au fost detașați la Suceava, pentru a-și ajuta colegii greu încercați în lupta cu pandemia provocată de noul coronavirus, vor fi izolați până ce testele vor demonstra că sunt negativi. Trei dintre ei au rămas în Suceava, la domiciliu, însă șase dintre ei au revenit în municipiu, iar cei care nu s-au putut izola de restul familiei au fost cazați la Pensiunea Bianca. Potrivit colonelului Cristian Mihail Amarandei, șeful Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Botoșani, cazul lor a fost comunicat inclusiv Direcției de Sănătate Publică Botoșani, care i-a luat în evidență. Conform programării, ei urmau să fie testați pe parcursul a două zile, 25 și respectiv 26 aprilie a.c., însă în cursul zilei de astăzi nu a ajuns niciun echipaj care să le preia probele pentru analize. „Conform procedurii, testele pot fi realizate la un interval de 6-7 zile de la ultimul contact cu o persoană găsită pozitivă la testarea Covid19, ori pentru ei ultimul contact a fost pe 19 aprilie. Prin urmare, ei au fost programați pe 25 și respectiv 26 aprilie”, a explicat colonelul Cristian Mihail Amarandei.
Cei nouă paramedici de la ISU Botoșani, plutonier Robert Șerban, plutonier major Augustin Emanuel Martiniuc, plutonier major Cristian Romică Ciobanu, plutonier major Andrei Mihai, plutonier adjutant Niculai Cuzic, sergent major Ștefan Iulian Antoniac, plutonier adjutant Florentin Ioniță, plutonier adjutant Gabriel Racu și sergent major Cezar Alexandru Mănălachioaie, au fost detașați la Suceava pentru 14 zile. În cele două săptămâni, paramedicii botoșăneni au acordat primul ajutor calificat unui număr de aproximativ 200 de suceveni cu diverse afecțiuni medicale, inclusiv persoane suspecte sau confirmate cu Covid 19.
Sergentul major Ștefan Antoniac și plutonierul major Mihai Andrei au făcut parte din echipajul SMURD care l-a transport pe IPS Pimen Suceveanul, arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, de la chilie, la spital. „Misiunea a fost una dificilă, dacă se ține cont de numărul mare de infecții cu COVID-19 înregistrat în fiecare zi, în județul Suceava. Am căutat să fim o echipă și să facem față tuturor intervențiilor, chiar dacă la început colegii mai tineri aveau o oarece temere. În primele ore, după ce am început misiunea, a fost o stare de spirit încordată, dar am căutat să ne susținem reciproc. Cu toții am reușit să trecem cu bine și a contat foarte mult îmbărbătarea și spiritul de echipă. Odată ce eram solicitați, trebuia să ajungem la orice tip de intervenție. Nu alegi unde trebuie să mergi. Am transportat pacienți care au fost testați pozitiv cu coronavirus, dar și cu alte afecțiuni. Cei care știau că nu au acest virus se temeau că dacă ajung la spital se vor contamina și atunci starea lor de sănătate se va agrava. Reușeam să îi încurajăm și să le explicăm că nu au de ce să fie panicați”, a relatat plt. maj. Andrei Mihai.
Potrivit acestora, au avut în medie 3-4 intervenții pe tură. După fiecare intervenție la care se intra în contact cu persoane suspecte sau confirmate cu virusul COVID-19, personalul și tehnica de intervenție se decontamina. Mai întâi personalul, apoi autospeciala. Decontaminarea dura aproximativ trei ore. „Toți pacienții au fost tratați la fel. Nu am făcut diferențe. Am fost solicitați să ajungem la Mănăstirea Sf. Ioan pentru a prelua un pacient suspect de Covid19. După ce am ajuns la spital am aflat că era IPS Pimen, arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților. Nu îl cunoaștem și văzusem doar o persoană îmbrăcată în haine monahale negre. Avea febra. Ne-a zâmbit și ne-a privit blând. Am simțit o binecuvântare. Toate intervențiile au fost tratate cu seriozitate și profesionalism”, a adăugat plt. maj. Andrei Mihai.