De Paşte nici Covid-ul nu lucrează. De asta s-au convins şi cei care au văzut modul în care au ales şefii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Botoşani să gestioneze capacitatea de testare din judeţ pe perioada sărbătorilor.
Potrivit cifrelor comunicate de responsabilii din sistemul sanitar, în patru zile au fost doar opt cazuri noi confirmate. Astfel, dacă sâmbătă erau în judeţ 325 de persoane cu Covid19, marţi erau confirmate 333. Dar asta nu pentru că am scăpa de Covid, ci pentru că şi la DSP sunt oameni şi, odată cu sărbătorile, s-au relaxat şi ei.
Potrivit cifrelor oficiale, sâmbătă, duminică şi luni s-au recoltat doar 134 de probe, iar la laborator au fost lucrate 185. Ieri, după Paşte, au apărut şi peste 30 de confirmaţi, în doar 24 de ore, ajungându-se la 364 de cazuri noi, iar joi au ajuns la 393, deci o creştere de alte aproape 30 de cazuri.
Astfel, deşi managerul Spitalului Judeţean şi directorii DSP au la dispoziţie două aparate Real Time PCR, capabile să efectueze cel puţin 180 de analize în fiecare zi, pe perioada a trei zile, sâmbătă, duminică şi luni, au fost recoltate doar 134 de probe pentru persoanele considerate suspecte de Covid19.
Potrivit reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate Publică, „în perioada 17.04.2020-20.04.2020 au fost lucrate 185 probe”, cu alte cuvinte, capacitatea pe o singură zi de prelucrare de probe a fost făcută în trei zile.
Spitale umplute până la refuz
În tot acest timp, însă, Spitalul Judeţean şi Secţia de Boli Infecţioase au fost umplute până la refuz cu pacienţi suspecţi sau declaraţi pozitivi la prima testare, obligaţi să se interneze pentru a fi testaţi. Spre surprinderea tuturor, acest lucru nu s-a întâmplat nici după trei sau chiar patru zile de la internare, timp în care reprezentanţii Spitalului Judeţean au afirmat pe grupuri de comunicare că laboratoarele lucrează la capacitate maximă.
De cealaltă parte, biologii şi biochimiştii din cadrul laboratorului de la Secţia de Boli Infecţioase spun că lucrează câte probe primesc de la cei de la DSP, doar ei fiind în măsură să decidă cine este testat şi cine nu.