Modul în care în continuare sunt transportaţi pacienţii suspecţi sau confirmaţi de covid19 la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) este absolut halucinant. De multe ori rudele acestora au făcut scandal după ce pacienţii au stat ore în şir şi ulterior, la internare, sau pentru a li se face un examen radiologic la computerul tomograf.
Astfel, aşa cum Monitorul a relatat, în cazul pacienţilor care au nevoie de o radiografie, aceştia sunt transportaţi cu un pat cu roţi prin parcarea spitalului, printre maşini, după care purtaţi pe o targă pe braţe de brancardieri.
Cei care au nevoie de un computer tomograf, în schimb, au parte de o altă „aventură” şi mai puţin plăcută. Fie că sunt pe picioare, pe căruţ sau chiar pe targă, pacienţii care au nevoie de un examen CT sunt purtaţi prin parcul unităţii sanitare, pe o alee de pământ bătătorit, plină de praf, după care mai au de trecut şi câteva obstacole ce constau din cioate de copaci sau o mică rigolă de scurgere a apei.
Situaţia devine una cu adevărat dramatică dacă afară plouă, modul de transport fiind acelaşi.
Aşa cum prevede planul de acţiuni al spitalului, avizat de conducerea unităţii sanitare, dar şi de şefii DSP Botoşani, „Circuitul pacientului în UPU” prevede că accesul la aparatul de radiologie se face prin exteriorul clădirii, nu prin incinta clădirii spitalului. Cu alte cuvinte, chiar şefii sistemului sanitar au avizat şi parafat că un transport ca în imaginile de mai jos este absolut firesc, fără a lua în calcul montarea unul banal tunel pentru a asigura o minimă decenţă pacienţilor transportaţi.
Modul de construcţie al clădirii şi lipsa unor circuite absolut normale într-un spital judeţean, fac ca pacienţi să fie transportaţi doar pe afară, pentru a se evita contaminarea holului spitalului, însă pe afară au fost lăsaţi în voia elementelor naturii de către şefii sistemului sanitar.
De altfel, imaginile într-un astfel de caz vorbesc de la sine.