Cele mai importante două drumuri naționale din județ, promise a fi reabilitate de politicieni de zeci de ori în ultimele două decenii, rămân doar la stadiul de poveste, chiar dacă licitațiile au fost finalizate, iar filele de buget au fost aprobate de către guvern.
Dintr-un răspuns oficial transmis de către CNAIR „Monitorului de Botoșani”, reiese clar că, la momentul actual, nu este o dată preconizată pentru semnarea contractelor pentru reabilitarea celor două sectoare de drum și că infrastructura din județul Botoșani este tratată cu un dispreț ieșit din comun, chiar dacă s-a schimbat conducerea companiei și, la nivel declarativ, aceasta a anunțat că va pune accent mai mult de Moldova.
Botoșani – Târgu Frumos, blocat în semnături
Licitația pentru drumul Botoșani – Târgu Frumos s-a terminat de acum o lună. Asocierea care a câștigat-o a fost anunțată deja despre acest lucru. „Da, așa este! Am fost înștiințați că am câștigat licitația și urmează să semnăm contractul cu reprezentanții CNAIR. Este o lucrare de proiectare și execuție, deci, mai întâi, trebuie făcut proiectul tehnic, aprobat, iar dacă totul merge bine, sperăm ca în toamnă să începem lucrările efective”, declara, luna trecută, Gheorghe Vlasie, omul de afaceri care controlează Aqua Parc.
Oficialii CNAIR nu știu însă când se va semna acest contract, deoarece documentaţia „necesară semnării acestui contract este pe circuitul de avizare în cadrul CNAIR”. „Având în vedere că în cazul acestui contract a expirat termenul legal de depunere a contestaţiilor, semnarea acestuia se va face în perioada imediat următoare… CNAIR va face publică data semnării contractului”, se arată în răspunsul companiei de drumuri, care mai precizează că „bugetul alocat acestui proiect este compus din credite de angajament în valoare de 320.000 mii lei (n.r. – 320 milioane de lei) și credite bugetare în valoare de 10.000 mii lei (n.r. – 10 milioane de lei)”. Deci, fonduri certe sunt doar 10 milioane de lei, ceva mai mult de două milioane de euro, bani cu care nu se pot moderniza decât cel mult doi kilometri de drum.
Povești cu perioadă de contestări la Botoșani – Ștefănești
Referitor la drumul Botoșani – Ștefănești, a cărui licitație s-a terminat în urmă cu aproape jumătate de an, CNAIR precizează: „Comunicările rezultatului licitaţiei au fost semnate de către CNAIR, urmând ca în perioada imediat următoare acestea să fie transmise către ofertant, iar semnarea contractului se va face după expirarea termenului legal de depunere a contestaţiilor. CNAIR va face publică data semnării acestui contract”.
În realitate, pentru acest sector de drum a fost doar o singură ofertă depusă de o asociere condusă de Autotehnorom Suceava, iar perioada de contestări este de 10 zile de la comunicarea rezultatului. Selecția câștigătorului a fost anunțată pe site-ul de achiziții publice încă din 14 noiembrie 2019.
Administratorul societății, Vasile Râpan, nu-și explică întârzierea semnării contractului, declarând pentru „Monitorul de Botoșani” că CNAIR i-a cerut să prelungească polița de asigurare pentru garanţia de participare până pe 29 mai, după ce anterior i se ceruse o prelungire până la sfârșitul lunii martie. Aceste prelungiri au generat și costuri suplimentare de câteva mii de lei pentru constructorul sucevean, care și-ar dori să semneze contractul cât mai repede, pentru că acesta prevede și o perioadă de șase luni pentru proiectare.
Credite bugetare pentru câteva sute de metri de drum
„Conform Legii Bugetului de Stat nr. 5/2020 din 6 ianuarie 2020, bugetul alocat acestui proiect este compus din credite de angajament în valoare de 260.000 mii lei (n.r. – 260 de milioane) şi credite bugetare în valoare de 2.000 mii lei (n.r. – două milioane lei)”, mai arată CNAIR. Deci, fonduri certe sunt doar două milioane de lei, ceva mai mult de 400 de mii de euro, bani cu care nu se poate moderniza nici măcar un kilometru de drum. E drept că sunt prinse și credite angajament, dar la cum stau lucrurile e greu de crezut că se va face uz de ele în acest an.
Reprezentanții CNAIR au ținut să sublinieze că „sumele individuale alocate fiecărui proiect de investiții derulat de CNAIR sunt sume estimate pentru anul 2020”. „Aceste sume diferă de necesarul comunicat de antreprenori, de regulă supraestimat, deoarece decontarea lucrărilor se va efectua după realocarea bugetară și în funcție de ritmul real al lucrărilor în teren”, se mai arată în răspunsul CNAIR.
În acesta an, compania de drumuri dispune, pentru obiectivele de investiții, de aproximativ trei miliarde lei, bani care „vor asigura prin redistribuire, decontarea tuturor lucrărilor din acest an”.