Astăzi, 17 aprilie, ultima vineri din Postul Mare, numită și Vinerea Patimilor, Vinerea Neagră sau Vinerea Seacă, este zi de mare doliu a întregii creştinităţi. În aceasta zi a fost răstignit şi a murit pe cruce Mântuitorul lumii pentru răscumpărarea păcatelor omenirii. Vinerea Mare este zi aliturgică, pentru că Liturghia este jertfa nesângeroasă a lui Hristos, în chipul pâinii şi al vinului, iar cele două jertfe nu se pot aduce în aceeasi zi.
În această seară se oficiază denia Prohodului Domnului. În mijlocul bisericii se scoate Sfântul Epitaf (care-l reprezintă pe Mântuitorul mort, înconjurat de Apostoli şi Maica Domnului).
În zorii zilei de Înviere, Sfântul Epitaf este dus din nou în Sfântul Altar, unde rămâne până în miercurea dinaintea Înălţării Domnului.
În Vinerea Mare este bine să se țină post negru, în amintirea patimilor lui Iisus Hristos. Cei care nu ţin post negru, nu trebuie să mănânce urzici și nici să pună oțet în mâncare, pentru că lui Iisus I s-a dat să bea oțet, după ce a fost biciuit. În trecut bătrânele ţineau post negru, iar seara, la Denia Prohodului Domnului, luau anafura de la biserică.
În această seară, după cântarea Prohodului Domnului, se înconjoară de trei ori biserica, cu Sfântul Epitaf, care apoi este aşezat pe masa din mijlocul bisericii. La sfârşitul slujbei, era obiceiul ca preotul să împartă florile aduse, care erau considerate a fi de leac.
În popor se crede că dacă plouă în Vinerea Mare anul va fi rodnic. Gospodinele nu umplu borş în acesta zi, nu coc pâine, cozonac, sau pască, să nu ardă mâinile Maicii Domnului, nu spală, pentru a nu o supăra pe Sfânta Vineri şi afumă casa cu tămâie.