Noul decret prezidențial pentru prelungirea stării de urgență le-a suprimat angajaților de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Botoșani dreptul legal de a solicita zile libere plătite cu 75% din salariu pentru a sta acasă și să aibă grijă de proprii copii pe perioada în care sunt închise școlile.
Astfel, la Botoșani au fost rechemate la muncă 18 persoane care beneficiau de prevederile Legii 19, dată de Parlament la debutul crizei. Acest lucru a adus nemulțumiri în rândul unor angajați, care vor sta în izolare timp de două săptămâni în centrele rezidențiale, iar copiii lor vor rămâne singuri acasă, chiar și de sărbătorile pascale, în condițiile în care celălalt părinte este plecat la muncă.
De sâmbăta trecută, 240 de angajați ai DGASPC Botoșani au intrat în izolare pentru două săptămâni la locurile de muncă, iar 270 la domiciliu. Peste două săptămâni, vor face schimb, cei din izolare la domiciliu vor intra în izolare la locurile de muncă, iar cei care acum sunt în izolare al locul de muncă vor intra în izolare la domiciliu.
Ieri, Ministerul Muncii a subliniat că și şefii de centre şi altor categorii de personal administrativ ai acestora sunt incluşi în categoria personalului căruia i se aplică măsura izolării preventive la locul de muncă, „dacă nevoile beneficiarilor serviciului social impun acest lucru sau dacă nu poate fi asigurată permanenţa cu celelalte categorii de personal”.
Primăriile trebuie să asigure hrana
Autorităţile administraţiei publice locale în a căror rază de competenţă funcţionează serviciile sociale au obligaţia să asigure hrana zilnică a personalului, pe perioada izolării preventive la locul de muncă, precum şi transportul de la domiciliu/reşedinţă la locul de muncă, atât la începutul perioadei de 14 zile de izolare preventivă, cât şi la ieşirea din izolarea la locul de muncă.
În cazul apariţiei unei situaţii medicale în cadrul unui serviciu social, personalul trebuie să contacteze în prima fază medicul de familie şi, în funcţie de recomandările acestuia, se va contacta serviciul de urgenţă 112.
În situaţia în care paza unor servicii sociale este asigurată de firme specializate, trebuie evitat orice contact între beneficiari şi/sau personalul serviciului social cu personalul de pază.