Un botoșănean care a fost victima unui accident de muncă a ajuns într-o situație ingrată, după ce s-a încercat mușamalizarea cazului. Rănit în urma acelei întâmplări, el a fost concediat ulterior, după care a fost trimis în judecată pentru fals în declarații și condamnat. Pentru că în final el a recunoscut totul și a cerut judecarea în formulă simplificată, magistrații i-au aplicat o amendă penală de 2.400 de lei, dar au dispus amânarea aplicării pedepsei timp de doi ani, perioadă în care botoșăneanul va trebui să respecte mai multe obligații. În schimb, alți doi angajați ai firmei la care lucra bărbatul sunt judecați separat tot pentru fals în declarații.
Deși întâmplarea care a dus la acest deznodământ este destul de veche, cazul în sine arată cum se întâmpla și poate cum se mai întâmplă în unele accidente de muncă. Bărbatul, Vasile B., fusese angajat în 2011 ca electrician la o fabrică de mase plastice din zona industrială a municipiului Botoșani. La fiecare ieșire din schimb, el trebuia să debranșeze un transformator electric, pentru a economisi energie electrică. Așa a făcut și pe 6 iulie 2012, doar că în momentul în care a încercat să decupleze transformatorul, din cauza căldurii exterioare, s-au aprins gazele emanate de lacul de pe izolația bobinajului, iar în urma exploziei electricianul a fost aruncat la podea. Cu grave arsuri pe față și mâna dreaptă, el a sunat la 112 și a fost dus la spital, unde a stat internat 12 zile.
Deși a fost vorba de un accident de muncă, niciunul dintre șefii săi nu a raportat evenimentul la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM). Ba mai mult, susținea bărbatul, șefii l-ar fi rugat să păstreze sub tăcere acest incident, oferindu-i 2.000 de lei, cu promisiunea de a-l recompensa cu un premiu lunar de 1.000 lei timp pe un an dacă va declara în mod mincinos la ITM că a suferit un accident casnic. Prin urmare, în momentul în care au venit inspectorii ITM la el, bărbatul a susținut că a suferit arsurile acasă, din cauza aragazului. Prin urmare, procedura judiciară declanșată de inspectorii ITM a fost închisă, doar că ulterior botoșăneanul nu numai că nu a primit sumele de bani promise, a fost anchetat disciplinar, trecut pe o altă funcție de muncitor necalificat, iar în final i s-a desfăcut contractul de muncă.
Povestea a ieșit la iveală abia în mai 2015, când bărbatul a făcut un denunț la poliție și parchet, relatând versiunea sa, susținând că în tot acel interval a fost hărțuit psihologic și intimidat de șefi și de către cei din conducerea firmei. Așa se face că a urmat o anchetă, botoșăneanul și doi dintre șefii lui, Angelica B. și Dorel Stelian M., fiind trimiși în judecată pentru fals în declarații, întrucât i-ar fi mințit pe inspectorii ITM și au mușamalizat accidentul. În schimb, față de conducerea societății s-a dispus clasarea întrucât nu au existat probe care să dovedească hărțuirea, așa cum susținea bărbatul, și nici neasigurarea echipamentelor de protecție și respectiv abuzul în serviciu, fapte invocate în denunț.
Dosarul a ajuns pe rolul Judecătoriei Botoșani, iar Vasile B. a recunoscut totul din prima. În schimb, față de ceilalți doi angajați ai firmei, bănuiți de fals în declarații, procesul continuă separat, dosarul fiind suspendat din cauza stării de urgență.