A făcut focul pentru a distruge resturile vegetale adunate din gospodărie, dar nu s-a asigurat că l-a stins înainte de a intra în casă, iar flăcările s-au reaprins și au mistuit tot ce au prins în cale. Așa se face că de la jarul aprins au luat foc resturile menajere din apropiere, iar flăcările s-au extins la adăpostul de animale. În urma acestei greșeli, un localnic din comuna Corlăteni a rămas fără 22 de animale (un cal, doi porci, 14 oi și șapte miei). „Incendiul a fost observat în această dimineață, puțin dupa ora 6. Pompierii militari din Dorohoi și voluntarii din comună au intervenit mai bine de o oră pentru stingerea incendiului și înlăturarea efectelor”, a arătat Dorina Lupu, purtător de cuvânt în cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență.
Pentru evitarea producerii unor incendii ca urmare a igienizării terenurilor prin arderea resturilor vegetale, se impune colectarea în grămezi a vegetaţiei uscate în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată.
Este interzisă executarea arderii în zone care permit propagarea focului la fondul forestier sau la construcţii ori la reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile.
Se recomandă, de asemenea, curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de cinci metri şi desfăşurarea arderii numai pe timp de zi. Mai mult decât necesare sunt asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii, supravegherea permanentă a arderii şi stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii.