sâmbătă, aprilie 5, 2025
AcasăLocal BTCimitir al mistreților răpuși de pestă la Românești

Cimitir al mistreților răpuși de pestă la Românești

Fondul de vânătoare de la Românești a devenit noul cimitir al mistreților afectați de pesta porcină africană. În ultimele două săptămâni, în zonă, au fost descoperiți șase mistreți uciși de necruțătorul virus, aceștia însă par a fi venit de peste Prut, din Republica Moldova. Patru dintre leșuri au fost „pescuite” din apă, iar unul a fost găsit la câțiva zeci de metri de mal, urmele lăsate de el arătând clar că venea dinspre Prut.

În Moldova evoluează de câteva luni un focar de pestă porcină. „În Pădurea Domnească din Raioanele Fălești și Glodeni s-au găsit, la sfârșitul anului 2019, 12 mistreți morți, iar în cursul anului 2020 34 de mistreți morți. Știm și din experiența gestionării celorlalte focare de pe teritoriul județului Botoșani, acolo unde există o populație numeroasă de mistreți, odată apărută boala, aceasta evoluează exploziv… Ce e îngrijorător este faptul că această locație se află undeva la 16,5 kilometri de Prut în dreptul localității Românești”, declara, la sfârșitul lunii ianuarie, Ovidiu Airimițoaie, directorul adjunct al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor.

De altfel, reprezentanții fondului de vânătoare din zonă, în speță cei ai Direcției Silvice Botoșani, nu-și pot explica aceste mortalități la porci decât ca fiind „cazuri de import”, pentru că la Românești s-au făcut împăduriri și nu a fost observat niciun mistreț mort, iar toate probele recoltate de la porcii sălbatici de-a lungul Prutului, fie că au fost la Păltiniș, la Mitoc, la Avrămeni sau la Românești, au fost negative. „Noi am avut o cotă de vânătoare de 24 de mistreți pe acel fond. Am realizat-o în totalitate. Mai mult, toate testele au ieșit negative. Dacă îi mai adăugăm și pe cei șase descoperiți morți, ajungem la 30 de mistreți în ultimul an. Pentru sezonul de vânătoare 2020-2021, avem o cotă de 10 mistreți, dar nu cred că vom avea de unde-i recolta”, a declarat Marius Havriș, directorul Direcției Silvice Botoșani.

Pesta porcină africană a generat pierderi economice mari Direcției Silvice, care acum nu mai poate face încasări din vânătoare, iar comerțul cu lemnul de foc din zonă a fost restricționat sever. „Masa lemnoasă se exploatează în perioada septembrie-martie. Acum ajungem mai greu cu lemnul la populație. În lunile ianuarie-martie, populația a cumpărat cu 20% mai puțin lemn decât în aceeași perioadă a anului trecut”, a declarat șeful silvicultorilor botoșăneni.

Fondul de vânătoare de la Românești este cel de al șaselea focar de pestă porcină africană din județ. De la izbucnirea molimei, au murit sau au fost vânați 108 mistreți infectați cu temutul virus.

Luptăm să nu ajungă virusul în gospodăriile populației. Apariția acestui focar de la Românești, chiar dacă de «import», nu face altceva decât să prelungească perioada de supraveghere privind pesta porcină africană cu doi ani”, a conchis Minodora Vasiliu, directorul DSVSA Botoșani.

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer acoperit de nori
18.9 ° C
18.9 °
17.6 °
48 %
4.3kmh
100 %
S
19 °
D
5 °
lun
5 °
mar
6 °
mie
6 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Pentru cei care uită cam repede prin ce-am trecut e necesară o excursie la gară.

EDITORIAL

Unul dintre subiectele dezbătute în cea mai recentă ședință a CL Botoșani a avut ca … „obiecte ale muncii”, două clădiri istorice, de patrimoniu,...

EPIGRAMA ZILEI

Când s-a întors din armată Nu a mai găsit-o fată; Azi, alt șoc l-a dărâmat: A găsit-o, dar ... băiat!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...