Prăpăd în gospodăria unui dorohoian, care cu o zi înaintea Floriilor s-a trezit cu două anexe mistuite de flăcări. Totul s-a întâmplat sâmbătă după-amiază (n.r. – 11 aprilie a.c.), când un foc aprins pentru distrugerea resturilor vegetale s-a extins la un depozit de furaje, iar mai apoi la cele două anexe.
Solicitați să intervină, pompierii din cadrul Detașamentului de Pompieri Dorohoi au luptat cu focul mai bine de două ore. „Flăcările au lăsat în urmă pagube de aproximativ 25.000 lei, dar s-au salvat și protejat alte bunuri materiale în valoare de circa 60.000 lei”, a precizat Dorina Lupu, purtător de cuvânt în cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență.
Pentru evitarea producerii unor incendii ca urmare a igienizării terenurilor prin arderea resturilor vegetale, se impune colectarea în grămezi a vegetaţiei uscate în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată.
Este interzisă executarea arderii în zone care permit propagarea focului la fondul forestier sau la construcţii ori la reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile.
Se recomandă, de asemenea, curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de cinci metri şi desfăşurarea arderii numai pe timp de zi. Mai mult decât necesare sunt asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii, supravegherea permanentă a arderii şi stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii.
Iar cei care apelează la astfel de metode trebuie să știe că arderea resturilor vegetale nu trebuie să se facă în perioadele în care bate vântul, întrucât rafalele pot purta fragmente aprinse, care pot generat la rândul lor alte incendii.