Seceta puternică din acest an a determinat agricultorii botoșăneni să apeleze deja la irigații, județul nostru fiind primul din țară în care a demarat campania de irigaţii în acest an. „Cei de la Curtești (n.r. – pomicultori) au cerut apă și noi le-am dat. Este vorba de o suprafață mică, de vreo două hectare”, a declarat Liviu Ștefan, șeful Filialei Botoşani a Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF). În amenajarea Curtești a fost contractată de către Organizaţia Utilizatorilor de Apă pentru Irigaţii (OUAI) o suprafață de 437 de hectare pentru a iriga o livadă de pomi fructiferi.
În judeţul Botoşani avem aproximativ 20.000 de hectare de teren agricol irigabile, aferente celor 10 amenajări de irigaţii. Dintre acestea, funcţionale integral sau parţial, sunt cinci sisteme, care deservesc 11.291 de hectare. „Pentru acest an avem încheiate 17 contracte cu OUAI-urile pentru 5.455 de hectare. Pregătite pentru irigare sunt 6.133 hectare. Pentru a maximiza suprafața irigabilă, trebuie puse în funcțiune repompări, iar utilizatorii să-și facă reţeaua secundară”, a mai afirmat directorul ANIF Botoșani, adăugând că, cel mai probabil, în acest an nu vor fi puse la dispoziția instituţiei pe care o conduce fonduri pentru repunerea în funcțiune a noi repompări.
Funcționale în județ sunt: amenajarea Horia-Liveni-Manoleasa, unde din cele 6.240 de hectare pretabile a fi irigate s-au făcut contracte pentru 2.472 de hectare; amenajarea Ripiceni-Stânca, unde s-a contractat apă pentru irigarea a 1.542 de hectare dintr-un disponibil de 3.005 hectare; amenajarea Movileni-Havârna, unde toate cele 804 hectare care pot fi irigate au fost și contractate; amenajare Curtești care acoperă 437 de hectare de livadă, toate contractate de către utilizator și amenajarea Havârna-Tătărășeni, unde au fost contractate 200 de hectare dintr-un disponibil de 805. „După Paști, cred că vom da drumul la toate sistemele de irigații aflate în funcțiune. Totul depinde de cum vor fi pregătiți și utilizatorii”, a conchis Ștefan.
La nivel național, pe lângă Botoșani, din cauza deficitului de apă din sol, au fost repornite staţiile de pompare și au început să se irige terenuri și în alte cinci județe, Brăila, Buzău, Ialomiţa, Galaţi şi Tulcea, unde s-au irigat deja 4.699 de hectare cu culturi păioase. „În judeţele respective, în care au fost solicitări de apă pentru irigaţii, s-a introdus apă pe 588 kilometri de canale de aducţiune şi distribuţie, funcţionând 35 de staţii de bază şi repompare aparţinând ANIF, 58 de staţii de punere sub presiune şi 41 motopompe aparţinând beneficiarilor”, susține ANIF.
Până la data 30 martie au fost încheiate 763 de contracte din care 631 de contracte multianuale şi 132 de contracte sezoniere în 25 de judeţe. Suprafaţa aferentă acestor contracte este de 830.242 hectare. ANIF are însă posibilitatea asigurării aducţiunii apei pentru irigat pe o suprafaţă de 1.016.141 hectare. „Având în vedere lipsa precipitaţiilor şi creşterea deficitului de apă din sol, ANIF invită, în continuare, toţi fermierii care încă nu au încheiat contracte pentru livrarea apei să facă demersuri în acest sens. Amintim faptul că, în această perioadă, contractele se vor transmite numai prin format electronic, pentru evitarea contactului direct, ca măsură pentru a preîntâmpina răspândirea coronavirusului”, precizează reprezentanţii ANIF.