Lipsa precipitațiilor din această iarnă și volumul redus de ploi înregistrat în martie, au făcut să se manifeste secetă extremă în treimea de nord și cea de sud a județului. Aici, umiditate pe adâncimea de sol 0-100 centimetri este de sub 350 de metri cubi pe hectar. În zona centrală a județului seceta este ceva mai moderată, dar și aici întâlnim valori foarte scăzute de apă în adâncimea de un metru, respectiv între 350 și 650 de metri cubi pe hectar. „Monitorizăm atent starea de vegetație a culturilor și se poate lesne observa că procesele vegetative la culturile de toamnă sunt uşor încetinite. Este nevoie de precipitații, iar lipsa lor ne ridică ceva semne de întrebare, dar încă nu putem vorbi încă de pierderi economice. Așteptăm precipitații, nu este încă totul pierdut. Orice litru de apă căzut la nivelul solului este binevenit”, a declarat Cristian Delibaș, directorul Direcției Agricole a Județului (DAJ) Botoșani.
Acesta susține că dacă în următoarele zece zile nu va ploua, atunci vom putea vorbi de o situație critică la nivelul județului. Potrivit prognozei meteo pe următoarele două săptămâni, vremea va fi caldă, iar șansele de precipitații sunt foarte reduse până după Paște. Temperaturile maxime în această perioadă vor oscila în jurul a 20ºC, singurele zile mai friguroase fiind exact peste o săptămână, când maximele ar putea coborî spre 10ºC.
Directorul DAJ susține că suntem în plină campanie de însămânţări, în general, culturile la noi în județ înființându-se primăvara. „Porumbul încă nu a fost pus în pământ. Se pot înființa culturile, dar e nevoie de precipitații pentru germinare”, a mai spus Cristian Delibaș.
Ministrul Agriculturii, Adrian Oros a declarat că întreaga țară se confruntă cu o secetă endemică, „înregistrată încă din toamna anului trecut şi care a devenit o problemă foarte, foarte mare”. „Noi am dat prin ANIF drumul la irigaţii în unele judeţe, acolo unde s-a solicitat, încă din martie. Problema secetei în zonele care nu sunt irigabile va fi foarte mare, de aceea am făcut adrese către prefecturi şi către direcţiile agricole judeţene să constituie acolo comitetele de constatare a pagubelor, în aşa fel încât cei care au pagube să fie monitorizaţi, să ştie exact care sunt pierderile, să le putem avea în calcul, pentru că va trebui în curând să oferim despăgubiri şi pentru aceste pagube”, a arătat ministrul Agriculturii.