O nouă sfidare pe față a măsurilor de protecție luate de autorități pentru stoparea epidemiei, de data aceasta chiar în centrul orașului. În timp ce instituțiile statului nu știu ce să mai facă pentru a opri înmulțirea cazurilor de infecții cu coronavirus, în timp ce cadrele medicale ajung la rândul lor pe patul de spital și mor din cauza expunerii, zeci de locatari ai locuințelor sociale din Centrul vechi al municipiului Botoșani au ieșit la plimbare, au început să joace fotbal și s-au tolănit la soare, pe bănci, mâncând semințe. Așa se face că pe strada Elena Doamna, din spatele Hotelului Rareș, dar și pe strada Săvenilor, pe porțiunea de la Biserica Uspenia spre Serviciul de Asistență Socială, era o forfotă cu zeci de persoane, de la copii și tineri, până la adulți și persoane de vârsta a treia. Asta în văzul tuturor, ingorând și sfidând toate restricțiile. Situația s-a întâmplat astăzi și a fost adusă la cunoștința reprezentanților Inspectoratului de Poliție Județean, care au trimis în zonă mai multe echipaje de intervenție, doar că la scurt timp, după ce forțele de ordine au dispărut, cei de acolo au revenit la vechile metehne.
Iar asta nu se întâmplă de ieri de azi, ci de la decretarea stării de urgență. Iar situația se repetă zi de zi, în Centrul vechi, dar și în cartierul Parcul Tineretului, unde există câțiva indivizi care ies la promenadă fără să le pese de nimic. Nici de reguli, nici de interdicții, nici de amenzi. Și nu este vorba de un număr redus de indivizi, ci de ordinul zecilor. Deși forțele de ordine au intervenit de mai multe ori și au aplicat sancțiuni, s-a ajuns la un fel de joacă „de-a șoarecele și pisica”, pentru că în momentul în care aud sirenele mașinilor de intervenție sau văd autospecialele poliției ori ale Jandarmeriei, cei care bravează nu știu cum să dispară mai repede. Paradoxal, deși în municipiu au fost instalate mai multe camere de supraveghere, tocmai pentru a monitoriza ce se întâmplă pe străzile orașului, acele imagini nu sunt folosite nici măcar acum, când situația o impune.
Această stare de lucruri s-a văzut chiar din primele zile de la declararea stării de urgență, când câțiva indivizi din Parcul Tineretului, în ciuda tuturor recomandărilor de izolare socială, s-au găsit să facă tocmai atunci un grătar, între blocuri. După numai câteva zile, alți indivizi, de data aceasta din Zona industrială, au ieșit în fața blocului și au încins o petrecere cu manele. Acum a ieșit la iveală și ce se întâmplă în Centrul vechi. Doar că incidentele indică faptul că tocmai persoanele care ar trebui să se conformeze măsurilor dispuse de autorități, încalcă cu bună știință toate regulile, pozând mai apoi în persoane discriminate și cerând sprijin pentru că ar fi defavorizate social. Vor locuințe, vor ajutoare sociale, iar când este vorba de reguli, le calcă în picioare.
Acest lucru se întâmplă pentru că, vreme de mai mulți ani, autoritățile nu au găsit, sau nu au vrut să găsească, soluții pentru a reinstaura legea și în aceste comunități, de frică să nu fie acuzați de discriminare. Doar că de dată chiar există un motiv întemeiat pentru luarea unor măsuri ferme – starea de urgență. Nu se poate ca zeci de oameni să aibă de suferit, să fie internați prin spitale, alte mii să rămână fără locuri de muncă, firmele să se închidă cu sutele, alții să muncească pe brânci, iar ei să danseze pe străzi, bătându-și joc de tot ce se întâmplă în jurul lor. Asta în timp ce oamenii de bună credință, care merg la serviciu sau care au treburi urgente de rezolvat, sunt opriți și verificați de forțele de ordine.
UPDATE
În urma intervenției echipajelor de poliție, persoanele care ieșiseră la plimbare și relaxare prin Centrul vechi au părăsit zona. În jurul orei 19,30 nu mai exista niciun ins în zona pietonală și nici pe străzile din jur.
După ora 19,30