Instituirea carantinei și a restricțiilor privind circulația persoanelor, pentru limitarea pandemiei de coronavirus, au și efecte benefice. Potrivit reprezentanților Inspectoratului de Poliție Județean, în luna martie a acestui an numărul infracțiunilor comise în județ a scăzut cu aproape 25% față de cifrele înregistrate în martie 2019. „În luna martie a anului trecut, la nivelul IPJ Botoșani au fost sesizate un număr de 838 de infracțiuni, dintre care 446 în mediul urban și 392 în mediul rural. În schimb, în aceeași lună a anului curent, s-au înregistrat 644 de infracțiuni, dintre care 346 în mediul urban și 298 în mediul rural”, a precizat pentru „Monitorul” Delia Nenișcu, purtător de cuvânt în cadrul IPJ Botoșani. Informațiile sunt confirmate și de procurori, care spun că de la decretarea stării de urgență în județ nu au mai fost înregistrate niciun fel de infracțiuni contra vieții. „Se pare că închiderea cârciumilor a avut un efect benefic întrucât în această perioadă nu a mai fost înregistrată nicio crimă și nici tentative de omor”, a spus Valeriu Chihaia, prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoșani. Per total, ar fi vorba de o scădere cu aproape de 200 de infracțiuni, însă cifrele ar putea fi mai mici în luna aceasta întrucât starea de urgență a fost instituită abia de la mijlocul lunii trecute, iar timp de două săptămâni infractorii s-au simțit mai în largul lor. I
Restricțiile privind părăsirea domiciliului și a circulației persoanelor pe timp de noapte au făcut ca infracțiunile comise pe stradă, de la furturi și tâlhării, să scadă considerabil. Asta pentru că infractorii au realizat că sunt mai expuși dacă ies pe stradă întrucât se pot intersecta oricând cu un echipaj de poliție și sunt observați cu ușurință. Ba mai mult, cum unii botoșăneni au fost trimiși în șomaj tehnic și s-au autoizolat la domiciliu, locuințele au ajuns să fie supravegheate mult mai bine. Ce mai dau bătăi de cap sunt infracțiunile la regimul rutier, furturile din magazine, dar și faptele comise de infractorii voiajori plecați prin Europa, care au revenit în țară odată cu închiderea frontierelor și instituirea carantinei în majoritatea statelor din Uniunea Europeană. În plus, au mai existat și câteva cazuri de violență domestică.
În schimb, polițiștii atenționează că în această perioadă ar putea crește numărul infracțiunilor informatice. Asta pentru că, țintuiți în case la rândul lor, escrocii ar putea petrece mai mult timp în fața calculatoarelor. Astfel, ar putea crește tentativele de înșelăciune pe internet, cu strângeri false de fonduri sau site-uri false pentru vânzarea de măşti şi produse sanitare. Din acest motiv, oamenii sunt sfătuiți să fie foarte atenți atunci când se hotărăsc să facă donații ori achiziții de pe diverse site-uri.
Schimbările survenite par să îi pună în dificultate pe unii infractori. Asta în condițiile în care numărul echipajelor de ordine publică a crescut, iar mașinile de intervenție patrulează mai repede. Acest lucru s-a văzut chiar în prima săptămână de interdicții, când o tânără care a încercat să fure o bicicletă din scara unui bloc din municipiu a fost prinsă extrem de repede. Observată de un localnic care a sunat imediat la 112, hoțomanca a fost prinsă imediat. Și nu este doar atât. Pentru faptele comise în perioada stării de urgenţă, pedepsele sunt mult mai mari. Astfel, pe lângă condamnările din Codul penal, infractorii riscă să se aleagă și cu sporuri de pedeapsă.