În ciuda amenințărilor aduse de pandemia de Covid-19, fermierii continuă lucrările pe tarlalele județului, deoarece timpul nu așteaptă. „În cea mai mare parte a zonelor de cultură din județ s-a declanșat campania de agricolă de primăvară, pentru că fermierii nu pot să aștepte să treacă valul acesta al epidemiei. Se pregătește patul germinativ și se începe semănatul. E drept că mai sunt zone în care se aşteaptă creșterea temperaturilor, să nu fie temperaturi negative dimineața. Dar sunt puține. La ora actuală, peste două treimi din terenul arabil al județului sunt pregătite pentru semănat, 5%-10% au fost deja semănate în această primăvară, în timp ce peste 10% s-au semănat de cu toamnă”, a declarat Cristian Delibaș, directorul Direcției Agricole a Județului (DAJ) Botoșani.
Redirecționează 20% din impozitul pe profit al companiei.
Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat.
Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro
*Baza legală poate fi consultată AICI.
Și ministrul Agriculturii, Adrian Oros, i-a îndemnat, pe pagina sa de Facebook, pe cei care sunt sănătoşi să meargă la câmp pentru că este posibil ca, în toamnă, să consumăm mai multe produse româneşti decât din import. „Fiecare palmă de pământ trebuie lucrată! Toţi cei care sunt sănătoşi au acum responsabilitatea de a ieşi la câmp. S-ar putea ca în toamnă să consumăm mai multe produse de-ale noastre decât din produsele din import dacă criza se prelungeşte. Să ne asigurăm că producem la noi în ţară măcar atât cât să asigurăm securitatea alimentară a românilor!”, precizează ministrul Agriculturii.
Acesta a menţionat, ulterior, că anul acesta va fi unul greu pentru toată lumea şi a subliniat că problema producătorilor care stau cu marfa nevândută este una care se repetă în fiecare an şi afectează, în special, producătorii mici, divizaţi.
La nivelul județului Botoșani structura culturilor a rămas aceeași de mai mulți ani. Astfel, predomină cultura de porumb, cu peste 100.000 de hectare, ce peste 40.000 de hectare sunt cultivate cu floarea-soarelui, iar 20.000 de hectare cu soia. De asemenea, aproximativ 30.000 de hectare sunt cultivate cu cereale păioase și aproximativ 5.000 ha cu rapiță. Suprafața arabilă a județului este de 300.000 de hectare.