Elevii botoşăneni, asemenea colegilor lor din întreaga ţară, au intrat astăzi, 6 aprilie, în vacanţa de primăvară. Aceasta vine după o perioadă de vacanţă forţată, impusă de epidemia de coronavirus. Alături de elevi, şi cei peste 4000 de profesori, învăţători şi educatoare, din cei 6200 de angajaţi ai sistemului educaţional botoşănean, au intrat în concediu de odihnă. Perioada de concediu coincide cu vacanţa elevilor şi se va încheia pe 21 aprilie. „Programarea cadrelor didactice pentru concediul de odihnă se face, de regulă, în timpul vacanţelor, pentru că în timpul anului şcolar acest lucru nu este posibil. Vom vedea dacă vor putea lua diferenţa de concediu în vacanţa de vară. Depinde de cum se va decide structura anului şcolar”, a declarat Gabriel Hârtie, inspector şcolar general. Oficialul a adăugat că o parte din personalul nedidactic şi didactic auxiliar este în activitate, deoarece instituţiile trebuie să funcţioneze. „Vorbim de contabili, secretari care trebuie să lucreze la salarii şi alte plăţi, iar personalul nedidactic, spre exemplu, trebuie să asigure paza. Altfel spus, se asigură funcţionarea instituţiilor”, a mai spus Gabriel Hârtie.
Referindu-se la salariile aferente lunii martie, care vor fi plătite pe 14 aprilie, inspectorul şcolar general a explicat că aceste drepturi vor fi acordate integral, ştiut fiind că orele neefectuate vor fi recuperate. Vor lua salarii diminuate doar profesorii care au ore suplimentare peste norma didactică şi sunt plătiţi în regim de plata cu ora. „Nu se vor plăti orele de la plata cu ora, cele neefectuate începând cu 11 martie, data la care s-au suspendat cursurile, până la finele lunii martie”, a mai spus Gabriel Hârtie.
Orele online ţinute de cadrele didactice nu se iau în calcul la stabilirea salariilor, dat fiind faptul că acestea nu sunt incluse într-o reglementare legală.