Locuitorii judeţelor Neamţ, Botoşani şi Iaşi au trăit ieri un eveniment istoric. Ocrotitoarea Moldovei, Sfânta Cuvioasă Parascheva, a fost dusă în procesiune în oraşe şi sate din cele trei judeţe. Racla cu sfintele moaște, așezată pe platforma unui automobil împodobită cu flori, a fost însoțită de ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei și de preotul Marian Timofte, vicarul administrativ al Arhiepiscopiei Iașilor. Traseul a inclus și mai multe mănăstiri din cele trei județe. În dreptul bisericilor şi mănăstirilor, sfintele moaște au fost întâmpinate în sunet de clopot, iar preoții au ieșit cu Sfânta Evanghelie.
„A fost o zi frumoasă, obositoare – dar foarte frumoasă – aproape 500 de kilometri prin Moldova, în fața multor spitale, în fața multor biserici și, din când în când, în fața unor trecători care se aflau pe străzi pentru diferite situații. A fost o mărturie despre un adevăr al Bisericii, și anume: creștinul are două arme în orice situație, dar mai ales în situații dificile. Prima armă este arma omenească. În contextul nostru, o armă cu trei tăișuri: distanțare socială, igienă și tratament medical adecvat. Creștinul are însă și o altă armă, arma cea dumnezeiască: Sfânta Liturghie, spovedania, dumnezeiasca Împărtășanie, cinstirea sfintelor moaște, ocrotirea Preasfintei Născătoare de Dumnezeu. Pentru că biserica este și spital duhovnicesc. Iar procesiunea sau, mai bine zis, deplasarea cu moaștele Sfintei Preacuvioasei Maicii noastre Parascheva în Moldova astăzi este o mărturie a acestui spital duhovnicesc spre care se cuvine să alergăm în tot timpul, dar în mod special în momente grele precum acesta”, a declarat ÎPS Teofan, în finalul procesiunii.
Pe tot traseul s-au rostit, din mașină, rugăciuni pentru cei bolnavi, pentru personalul medical, pentru cei care asigură ordinea publică, precum și pentru toți creștinii aflați în nevoie. „S-a socotit că momentul prin care trecem este unul care necesită cu atât mai mult rugăciunile sfinților către Dumnezeu, ca Dumnezeu să-Și întoarcă fața spre noi. Se așteaptă două lucruri: ca oamenii să-și folosească toate instrumentele pe care le au împotriva bolii – dar această boală, ca orice suferință, nu poate fi tratată exclusiv cu mijloace omenești. Pe lângă mijloacele omenești sau fundamentându-le pe acestea, avem nevoie de Mâna ocrotitoare a lui Dumnezeu, iar Ea se arată și prin mijlocirea Sfintei Parascheva, a Preasfintei Născătoarei de Dumnezeu, prin mijlocirea tuturor sfinților”, a mai spus ÎPS Teofan.