Restricțiile de circulație impuse de autorități în timpul stării de urgență, pe fondul epidemiei de coronavirus, a redus substanțial numărul de accidente rutiere produse pe raza județului. Potrivit reprezentanților Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ), în luna martie a acestui an polițiștii Serviciului Rutier au înregistrat 18 evenimente rutiere, în condițiile în care în martie 2019 au avut loc 37 de accidente. „De la mijlocul lunii martie a.c., (n.r. – respectiv de la instituirea stării de urgență), au fost înregistrate 10 accidente, față de 19 înregistrate în perioada similară a anului trecut”, a precizat pentru „Monitorul” Delia Nenișcu, purtător de cuvânt în cadrul IPJ Botoșani. Altfel spus, ar fi vorba de o diminuare a accidentelor cu aproape 50%. Cel mai grav accident rutier produs în ultimele zile în județ l-a avut protagonist tocmai pe un polițist. Aflat la volanului autoturismului personal,acesta a pierdut controlul asupra direcției, iar mașina a ieșit de pe șosea și s-a izbit într-un copac de pe marginea drumului. Accidentul a avut loc miercuri, pe 1 aprilie a.c., pe drumul național care leagă municipiul Dorohoi de Botoșani, polițistul fiind transportat la spital pentru îngrijiri medicale.
Statistica înregistrată la nivelul județului este confirmată și de o analiză făcută la nivel național de Poliția Română. Astfel, în ultima săptămână din luna martie la nivel național s-au înregistrat doar 27 de accidente rutiere, cu 72% mai puţine decât în perioada similară a anului trecut, când au fost 99. Informațiile au fost făcute publice printr-o postare a Inspectoratului General al Poliției Române pe pagina de Facebook a instituției, iar informațiile au atras sute de reacţii din partea internauților. O parte dintre cei care au comentat situația le-au transmis poliţiştilor să nu îşi asume meritul pentru cifrele în scădere deoarece, în aceste zile, oamenii circulă mai puţin cu maşina şi pe distante mult mai scurte.
Dincolo de părerile pro și contra, statistica Comisiei Europene arătat că România e ţara din UE cu cei mai mulţi morţi în accidente rutiere, rata fiind de 99 de persoane decedate în accidente la 1 milion de locuitori. Majoritatea șoferilor români au pus această situație pe lipsa de infrastructură, România fiind țara cu cei mai puțin kilometri de autostradă din Europa raportat la suprafață. În plus, majoritatea drumurilor naționale, care reprezintă principale artere de circulație, străbat o sumedenie de localități, punându-i în dificultate pe șoferii aflați în tranzit, pe fondul indisciplinei pietonilor.