Consilierii județeni au făcut o nouă infuzie de capital în operatorul de apă și canalizare, Nova Apaserv. În teleședința extraordinară a Consiliului Județean (CJ) din ultima zi a lunii martie s-a votat majorarea capitalului Nova Apaserv cu 192.884 de acțiuni în valoare de 20 de lei fiecare. Asta echivalează cu un aport de capital de 3.857.680 de lei, echivalentul a aproximativ 800.000 de euro.
Banii sunt necesari „pentru asigurarea continuității serviciilor de asistență tehnică și supervizare lucrări pe toată perioada de derulare a contractelor incluse în cadrul proiectului «Fazarea proiectului: extinderea și modernizarea sistemelor de alimentare cu apă și canalizare – epurarea apelor uzate în județul Botoșani»”. Este vorba de fapt de dirigintarea lucrărilor de la Flămânzi, Dorohoi și Vorona.
„S-a votat majorarea de capital. Banii nu sunt pentru salarii sau alte cheltuieli de funcționare, ci sunt pentru investiții, pentru finalizarea proiectelor europene. Apoi, investițiile nu sunt ale operatorului, ci ale județului”, a declarat vicepreşedintele CJ, Liviu Toma.
Proiectele pentru care s-au alocat sumele de bani au făcut subiectul unor discuții aprinse în ședința CJ din februarie între consilierii județeni liberali și Liviu Toma, aceștia acuzând întârzierile din derularea lor. În schimb, liberala Cristina Panait, unul dintre directorii Nova Apaserv aflat în sala de ședințe, a explicat atunci că întârzierile au survenit dintr-un complex de factori care a ținut de faptul că autoritățile locale unde se realizau investițiile au așteptat să iasă din garanție lucrări de asfaltare făcute pe bani europeni pentru a acorda avizele necesare aducţiunilor de apă și a canalizărilor sau a construcțiilor.
În urmă cu zece luni, CJ a mai majorat odată capitalul social al Nova Apaserv cu aproximativ un milion de euro. Atunci, mai bine de jumătate din cei 4,360 milioane de lei aduși ca aport de capital, adică 2,280 milioane lei, au fost folosiţi pentru stingerea datoriilor restante către furnizori. S-au luat în calcul doar restanţele la operatorul de energie electrică, motivate de creşteri de preţ, creşteri ale consumurilor energetice peste nivelul prognozat şi bugetat, deoarece în acest caz există riscul opririi furnizării energiei electrice. Alte datorii care au fost stinse din aceşti bani sunt cele către Apa Siret.
Un milion de lei a fost folosit pentru contorizarea branşamentelor, în timp ce 880 de milioane pentru plata ratelor la creditele contractate pentru cofinanţarea investiţiilor derulate prin POS Mediu. 200 de milioane au fost avansul achiziţiei în leasing a unui buldoexcavator mare şi a unui miniexcavator.