O bunicuță din municipiul Botoșani, care locuiește pe strada Primăverii, a devenit în aceste zile eroina unei întâmplări neobișnuite. Bătrânica deține de câțiva ani o rață, pe care a crescut-o în apartament de când era boboc, iar din când în când obișnuiește să o scoată la plimbare. Așa s-a întâmplat și la sfârșitul săptămânii trecute, când botoșăneanca a ieșit din casă și a plecat cu ea la plimbare în jurul blocului în care locuiește, cu pasărea dupa ea.
Din cauza interdicțiilor instituite de autorități pe fondul epidemiei de coronavirus, care interzic părăsirea domiciliului fără motive neîntemeiate, bătrâna a fost oprită și de un echipaj de poliție, care a verificat dacă aceasta a plecat nejustificat din locuință. Prezența raței i-a pus puțin în dificultate pe cei din echipajul de ordine publică, care nu au știut ce să creadă inițial, dacă este vorba de o exagerare sau dacă este vorba chiar de o pasăre de companie. După ce au verificat informațiile, polițiștii au lăsat-o pe femeie să își fac obiceiul, mai ales că pasărea o urma peste tot, semn că între cele două chiar se dezvoltase o relație reciprocă. „Din aceste motive, femeia nu a fost sancționată, mai ales că plimbarea avea loc strict în jurul locuinței”, a declarat Delia Nenișcu, purtător de cuvânt în cadrul Inspectoratului de Poliție Județean.
Deși pare neobișnuit, psihologii chiar recomandă persoanelor singure ca, în cazul în care nu găsesc o altă persoană care să le țină de urât, să caute compania animalelor sau păsărilor. Designerul vestimentar Iulia Albu s-a afișat de mai multe ori în compania unei găini. În alte țări, vedete de prim rang au ca animale de suflet porci sau canguri, în timp ce alții au dezvoltat afinități pentru animale mai puțin obișnuite cum ar fi lemuri.
„Animalele de companie pot avea efecte foarte bune asupra comportamentului uman. Datorită lor putem fi mai responsabili şi chiar mai creativi”, spun psihologii, care de câțiva ani au ajuns să folosească și ei animalele în ceea ce se numesc Terapia Asistată cu Animale (TAA), o nouă modalitate de lucru prin care încearcă să-i învețe pe oameni cum să depășească mai uşor stările depresive şi de a putea interacţiona mai bine cu ceilalţi. Indiferent dacă este vorba despre o pisică, un căţel, un papagal ţinut într-o colivie sau peştii dintr-un acvariu, animalele de companie reprezintă o modalitate inedită prin care oamenii își pot schimba în bine comportamentul, în acest fel ei devenind mai responsabili și mai afectivi.