Camelia Socianu, liderul Sindicatului Impact”, structură ce-i reprezintă pe sindicaliştii din Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului şi din alte instituţii botoşănene, solicită Guvernului României măsuri urgente pentru sprijinirea personalului care lucrează în domeniul asistenţei sociale.
În adresa trimisă Guvernului se arată că finanţarea sistemului public de asistenţă socială este realizată în proporţie de 50% din standardele de cost stabilite la finele anului 2015, în prezent costurile reale pentru îngrijirea unui beneficiar de servicii sociale fiind aproape duble. Potrivit liderului sindical, direcţiile de asistenţă socială din ţară se confruntă cu un deficit bugetar major. „Vă rugăm să aprobaţi urgentarea noilor standarde de cost pentru serviciile sociale aflate în procedura de avizare interministerială pentru a putea suplimenta bugetele instituţiilor de asistenţă socială în cel mai scurt timp. Atragem atenţia că sunt judeţe unde fondurile pentru cheltuieli de personal mai ajung pentru două – trei luni”, se arată în adresă.
În acelaşi document, liderul Sindicatului „Impact” precizează că resursa umană din acest domeniu este insuficientă, mai ales în această perioadă de identificare şi sprijinire a populaţiei cu vârsta de peste 65 de ani şi sprijinire a cazurilor sociale vulnerabile, iar neasigurarea fondului pentru cheltuieli de personal până la finele anului nu permite angajarea de personal pe posturile vacante. Conducerea sindicatului consideră necesară o derogare pe o perioadă limitată de timp de la normele care restricţionează angajările în sistemul public de asistenţă socială. De asemenea, pentru folosirea în cele mai bune condiţii a resursei umane, este apreciată ca oportună derogarea de la prevederile legii privind timpul de muncă şi timpul de odihnă pentru limitarea deplasărilor salariaţilor şi pentru menţinerea unui climat de securitate în cadrul serviciilor sociale cu cazare.
Potrivit Cameliei Socianu, salariaţii din sistemul public de asistenţă socială au nevoie de echipament de protecţie, drept pentru care se solicită modificarea legii achiziţiilor publice şi a legii finanţelor publice pentru a se permite rectificări bugetare prin transferul fondurilor între capitole bugetare, dar şi achiziţia directă în timp optim de produse.
Totodată, se solicită includerea acestui personal în clasa de risc major, cu achiziţionarea centralizată de echipamente şi materiale de protecţie şi distribuirea lor către DGASPC-uri prin aceleaşi proceduri ca în sistemul sanitar, inclusiv asigurarea testării salariaţilor.
Conducerea „Impact” mai cere majorarea de la 12 la 15 ani a vârstei copiilor pentru care părinţii pot solicita concediu pentru a-i supraveghea, iar legea să îşi producă efectele pe toată perioada instituirii stării de urgenţă, inclusiv în vacanţa de primăvară, având în vedere că multe familii nu mai pot apela la ajutorul rudelor care au peste 65 de ani.