Creșterea porcilor în gospodăriile populației ar putea deveni istorie, dacă România va aplica întocmai recomandările organismelor internaționale privind combaterea pestei porcine clasice și a celei africane.
Pe fondul crizei generate de pesta porcină africană, Oficiul Internaţional de Epizootii (OIE) a suspendat statusul de ţară liberă de pestă porcină clasică acordat României în urma auditul efectuat în perioada 20 ianuarie – 23 ianuarie 2020. Mai mult, Comisia Ştiinţifică pentru Bolile Animalelor a OIE a sugerat autorităților române să interzică reproducţia porcilor la nivelul gospodăriilor populaţiei şi a cerut redimensionarea numărului de ferme necomerciale. Mai mult, OIE recomandă sacrificarea porcinelor crescute în sistem gospodăresc doar prin abatoarele autorizate supuse controlului sanitar veterinar. Aceste cerințe vor duce, cel mai probabil, dacă vor fi transpuse în legislația românească, la dispariția creșterii porcilor din gospodăriile țărănești, care și așa a scăzut drastic de la izbucnirea crizei pestei porcine africane.
La nivelul județului Botoșani, la sfârșitul anului trecut, potrivit datelor Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, erau recenzați 33.423 de porci, majoritatea fiind în micile gospodării familiale. Spre deosebire, în 2018, erau luaţi în evidenţă 48.188 de porci. Dacă ținem cont și de tăierile tradiționale de Crăciun, constatăm că numărul porcilor crescuși în gospodării este foarte mic.
OIE a mai sugerat ca România să adauge şi să extindă recomandările misiunii anterioare pentru a include consolidarea biosecurităţii în exploataţiile nonprofesionale, deoarece este o cerinţă crucială pentru prevenirea şi depistarea precoce a pestei porcine clasice. De asemenea, României i s-a solicitat să prezinte un plan de acţiune şi rapoarte de progres ulterioare, cu privire la modul în care recomandările au fost abordate şi implementate în teren.
Reprezentanții Autorității Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) susțin, într-un comunicat de presă, că de OIE de retragere a statusului oficial de ţară liberă de pestă porcină clasică nu afectează comerţul intracomunitar cu porci vii, carcase şi produse provenite de la aceştia. „Este foarte important de reţinut că, pesta porcină clasică nu a mai fost diagnosticată în România din anul 2007”, precizează reprezentanţii ANSVSA. România a fost recunoscută oficial ca ţară liberă de pestă porcină clasică în mai 2017.