Clădirea Secției de Psihiatrie din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Botoșani, în care pe vremuri a funcționat Secția de Distrofici a fostului Spotului Spital de Pediatrie, va fi transformată în Centru de îngrijire și de asistență.
Decizia a fost grăbită de o Ordonanță de Urgență dată în 2018 de Ministerul Muncii și Justiției Sociale, prin care vechile centre care găzduiau sute de persoane cu dizabilități trebuie transformate într-unele care să nu găzduiască mai mult de 50 de persoane. Actul normativ a fost motivat prin faptul că „așa sunt normele europene”, doar că de la intrarea României în Uniunea Europeană și până în prezent, autoritățile nu au făcut nimic pentru alinierea la aceste norme. La nivel central s-a găsit „soluția” prin mutarea centrului de greutate pe umerii autorităților locale, fără însă să se asigure și finanțare. Ba mai mult, acestea trebuiau să se conformeze cât mai repede, mai exact până la sfârșitul lui 2020, noii organizări pentru a nu pierde anual câte 25% din finanțarea asigurată de la bugetul de stat.
La Botoșani, cele mai grele situații se înregistrează la centrele de la Ionășeni și Adășeni.
În primul caz, la Ionășeni, unde se depășea normativul de persoane, s-a decis reabilitarea unei clădiri construite de o asociație olandeză și formarea unui nou centru care să găzduiască 12 persoane, adică surplusul din vechiul centru.
În cazul persoanelor asistate de la Adășeni s-a decis ca 32 dintre ele să fie mutate la Botoșani, în clădirea în care în trecut a funcționat secția de distrofici. Reabilitarea și compartimentarea acesteia a fost scoasă la licitație simplificată de către DGASPC, iar până la sfârșitul lunii se așteaptă depunerea de oferte. „Am demarat un plan de restructurare pentru Centru de îngrijire și de asistență de la Adășeni, unde avem 90 de beneficiari. 32 dintre aceștia vor fi mutați la Botoșani după ce terminăm reabilitarea fostei secții de distrofici. A fost scoasă la licitație lucrarea de reabilitare a acestei clădiri și ne dorim ca, până la sfârșitul anului, cei 32 de beneficiari să fie transferați la Botoșani”, a declarat Dan Șlincu, directorul DGASPC Botoșani.
Valoarea licitației fără TVA pentru reabilitarea clădirii este de aproximativ 1,1 milioane de lei, iar termenul de execuție este de cinci luni de la data semnării contractului, care nu poate depăși începutul lunii august.