spot_img
sâmbătă, noiembrie 23, 2024
HomeLocal BTPandemia trăită de un botoşănean din inima furtunii

Pandemia trăită de un botoşănean din inima furtunii

Un botoşănean a trăit zi de zi calvarul provocat de pandemia de coronavirus chiar din „inima furtunii”, în China şi susţine că oamenii ar trebui să înţeleagă că cel mai bun lucru pe care în pot face în această perioadă este să respecte restricţiile impuse de autorităţi şi să rămână în casă. Duiu Onofrei, în vârstă de 53 de ani, s-a născut în Botoşani, dar s-a stabilit în China de aproape 3 ani, unde a deschis o şcoală de arte marţiale. Acesta locuieşte în Shenzhen, un oraş cu aproximativ 12 milioane de locuitori, construit pe tehnologie avansată, cu o infrastructură model pentru orice ţară şi un mediu de afaceri în plină expansiune.
Duiu Onofrei spune că problemele în China au început aproape de jumătatea lunii ianuarie. Astfel, la câteva zile după Noul An Chinezesc au început ştirile legate de apariţia unui nou tip de pneumonie – Coronavirus, care a afectat câteva persoane în oraşul Wuhan. „Zi după zi ştirile s-au intensificat, au început să apară primele decese, apoi calvarul. Restul îl ştie o lume întreagă”, spune Duiu Onofrei.
În scurt timp situaţia din în oraşul Wuhan, locul de unde a izbucnit pandemia, a devenit gravă, iar autorităţile au închis oraşul. „Când au spus să nu de iasă din casă, că se pot infecta sau pot infecta alte persoane, nimeni nu a mai ieşit din casă”, a continuat acesta.
Bărbatul spune că, în debutul epidemiei, a fost o aglomerare în supermarketuri care a durat, însă, doar 2-3 zile, pentru că autorităţile au anunţat la televizor că nu există motiv de panică în ceea ce priveşte aprovizionarea cu alimente. De asemenea, în China funcţionează într-un mod aproape perfect curieratul şi comenzile online.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Măsuri specifice de circulaţie

Spre deosebire de ţara noastră, în China, în funcţie de evoluţia cazurilor de infecţie cu Covid19, în diferite oraşe, s-au luat măsuri specifice de restricţie a circulaţiei. O altă măsură importantă a fost obligativitatea pentru cetăţeni de a purta mască în public pentru a nu infecta pe alţii. De asemenea populaţia a fost testată în masă, măsură pe care au luat-o şi alte ţări care au avut un număr mic de decese raportate la numărul de cazuri. Nenumărate echipe de medici, asistenţi medicali şi voluntari măsurau pe stradă temperatura persoanelor.
La fel ca şi în alte ţări, criza măştilor a apărut şi în Shenzhen, însă au fost luate măsuri şi în acest sens. „La farmacie, cu actul de identitate, programare şi peste 3-4 zile le primeai gratuit, set de 10 măşti. Sau online, aceeaşi procedură”, spune botoşăneanul .
De asemenea, autorităţile chineze au implementat o aplicaţie pe telefon unde fiecare completează informaţii legate locul în care a petrecut ultimele 2 săptămâni, starea de sănătate, simptome, febră, iar aplicaţia genera un code QR unic, pe care oamenii trebuiau să îl arate atunci când cineva îl solicita pe stradă sau oriunde. La fel pentru toate tipurile de transport în comun sau taxi.

„M-am simţit ruşinat atunci când am fost întrebat de prieteni chinezi cum e în România”

Botoşăneanul spune că, spre deosebire de Europa şi mai ales de România, în China nu a văzut postări pe reţelele de socializare cu glume legate de virus, semn că oamenii au luat totul în serios şi au respectat indicaţiile oficiale. În acest context chinezii au început deja să îşi reia activităţile.
„M-am simţit ruşinat atunci când am fost întrebat de prieteni chinezi cum e în România. A trebuit să explic de mai multe ori, pentru că le era greu să înţeleagă că mare parte din populaţie nu respectă carantina. Chiar trebuie să moară un membru al familiei sau un prieten ca să înţeleagă lumea că nu e o glumă acest virus?”, se întreabă Duiu Onofrei.

„Să stai acasă înseamnă să nu fii infectat”

Botoşăneanul mai spune că în toată această perioadă de criză a văzut solidaritate, respect şi empatie faţă de autorităţi din partea populaţiei. „Îi sfătuiesc, îi îndemn, chiar îi rog pe cei care citesc aceste rânduri să respecte recomandările autorităţilor, adică să stea acasă. Dacă populaţia ar înţelege că cea mai bună prevenţie împotrivă acestui virus este statul acasă 2-3 săptămâni, atunci s-ar încheia totul mult mai repede şi cu un minim de pierderi de vieţi omeneşti. Toată lumea a văzut ce s-a întâmplat şi cum au gestionat situaţia ei. Să stai acasă înseamnă să nu fii infectat, iar dacă eşti infectat să nu dai la alţii. Vă doresc succes în această grea încercare”, a transmis botoşăneanul care începe din nou să trăiască în Shenzhen, viaţa de după covid19.
Duiu Onofrei este cunoscut botoşănenilor mai mult ca actor, el activând o perioadă la Teatrul „Mihai Eminescu”, dar şi la Uniplus Radio. Cariera sa artistică a continuat la Bucureşti, în trupa de teatru a actorului Dan Puric, fiind şi coprezentator la emisiunea „Surprize Surprize”.

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer fragmentat
1.6 ° C
2.6 °
1.1 °
77 %
8.6kmh
72 %
sâm
2 °
Dum
1 °
lun
4 °
mar
4 °
mie
6 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Având în vedere că se apropie sărbătorile, s-au montat semne și pentru musafiri.

EDITORIAL

La treizeci și de ani după căderea oficială a comunismului, în România procesul electoral a devenit un spectacol mai degrabă decât un act de...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...