Ieri a fost marea sărbătoare Buna Vestire, care aminteşte de ziua în care Sfântul Arhanghel Gavriil a vestit Sfintei Fecioare că îl va naşte pe Fiul lui Dumnezeu. Buna Vestire cade în fiecare an în perioada Postului Mare, zi în care Biserica acordă dezlegare la peşte.
Încă de dimineață, botoșănenii au ajuns în Piața Centrală și așteptau ca să se deschidă chioșcurile cu pește sau să primească marfă proaspătă. Majoritatea erau de vârsta a doua și chiar a treia și nu păreau deloc a fi speriați de ceea ce se întâmplă în țară și în lume. „Astăzi se mănâncă pește și am ieșit să cumpăr câteva kilograme, ca să am și pentru Florii. Părinții mei au trecut prin războaie și au scăpat, poate nu s-a lega virusul de mine”, a declarat o pensionară care se îndrepta spre unul chioșcurile de pește din Piața Centrală.
În jurul orei 9:00, la unul din chioșcuri a ajuns o mașină cu pește de la Dracșani și imediat lumea s-a așezat la coadă, fără a respecta distanța recomandată pentru a nu risca o contaminare comunitară.
„Ne aflăm în perioada Sărbătorii Bunei Vestiri şi a Floriilor. Având în vedere consumul tradiţional de peşte cu ocazia acestor sărbători, sfătuiesc consumatorii să cumpere peşte şi produse din peşte numai din locuri autorizate. În contextul extinderii răspândirii noului coronavirus Covid-19 operatorii economici autorizaţi, care comercializează peşte şi produse din peşte, trebuie să ia măsuri suplimentare menite să prevină răspândirea acestui virus şi să protejeze sănătatea consumatorilor”, a declarat Paul Anghel, Directorul general al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC). Angajaţii care manipulează peştele trebuie să fie dotaţi cu măşti, mănuşi de unică folosinţă, vizier sau ochelari de protecţie.
Reprezentanții ANPC recomandă românilor să cumpere doar cantitatea de produse necesară familiei, pentru că peștele proaspăt este un aliment ușor perisabil.
Lume, e drept mai puțină ca altă dată, era în aproape toate sectoarele pieței agroalimentare. Și în sectorul de legume-fructe și în hala de lactate, dar și în cea de carne. E drept cumpărătorii erau mult mai puțini, dar majoritatea celor care au ieșit din casă erau de vârsta a treia, care de astăzi nu mai au voie să-și părăsească domiciliul decât pentru cumpărături de strictă necesitate și asta doar între orele 11:00 – 13:00.
La tarabe au apărut și femei din mediul rural cu pungi de urzici sau cu legume, acestea sfidăm pericolul nevăzut care ne pândește la orice pas.
Piețele agroalimentare vor rămâne deschise pe perioada crizei, dar administratorii acestora au obligaţia de a organiza activitatea de vânzare astfel încât să se păstreze o distanţă socială între producătorii agricoli, comercianţi şi cumpărători. „Comercianţii şi producătorii agricoli aflaţi în pieţele agroalimentare sunt obligaţi să adopte măsuri de protecţie împotriva răspândirii Covid-19, respectiv să poarte mănuşi şi măşti”, se arată în Ordonanța Militară nr 3.