Ca și cum nu ar fi fost de ajuns pandemia de Covid-19, la sfârșitul săptămânii trecute, pe o limbă de nisip de pe Prut, din dreptul comunei Românești, a fost descoperit leșul unui mistreț.
Autoritățile sanitar-veterinare au intrat în alertă și au recoltat probe pe care le-au trimis la laboratorul de la Suceava. Rezultatele venite în cursul nopții de luni spre marți au indicat că animalul a fost răpus de pesta porcină africană. „S-a trimis proba și la București. Până vine rezultatul de acolo e suspiciune, dar șansele sunt foarte mici să fie infirmată proba de la Suceava”, a declarat Minodora Vasiliu, directorul Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA). Aceasta a precizat că s-au început toate procedurile specifice, care constau în inventarierea porcilor domestici din cele două zone, cea infectată de opt kilometri și cea tampon de cinci kilometri. „Va trebui să discutăm cu autoritățile locale, să vedem dacă în zonă nu sunt persoane autoizolate din cauza pandemiei generate de coronavirusul Covid-19”, a declarat, la rândul său, Ovidiu Airimițoaei, directorul adjunct al DSVSA.
De asemenea, autoritățile sanitar-veterinare au luat legătura cu reprezentanții fondului de vânătoare din zonă, în speță Direcția Silvică. „Noi am avut o cotă de vânătoare de 24 de mistreți pe acel fond. Am realizat-o în totalitate. Mai mult, toate testele au ieșit negative”, a declarat Marius Havriș, directorul Direcției Silvice Botoșani, care este convins că leșul a fost adus de apa Prutului din Moldova, unde, în zonă, sunt active focare de pestă porcină africană. Acesta aduce ca argumente faptul că la Românești s-au făcut împăduriri și nu a fost observat niciun mistreț mort, iar toate probele recoltate de la porcii sălbatici de-a lungul Prutului, fie că au fost la Păltiniș, la Mitoc, la Avrămeni sau la Românești, au fost negative.
Ipoteza acestuia este susținută și de directorul adjunct al DSVSA, Ovidiu Airimițoaei, care a reamintit că, la începutul anului, în Pădurea Domnească a izbucnit un focar de pestă porcină. „Autoritățile veterinare din Republica Moldova au notificat Autoritatea Naţională Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) privind înregistrarea unor cazuri de mortalitate, a unui focar de pestă porcină africană în Pădurea Domnească din Raioanele Fălești și Glodeni, unde s-au găsit, la sfârșitul anului 2019, 12 mistreți morți, iar în cursul anului 2020 34 de mistreți morți. Știm și din experiența gestionării celorlalte focare de pe teritoriul județului Botoșani, acolo unde există o populație numeroasă de mistreți, odată apărută boala, aceasta evoluează exploziv… Ce e îngrijorător este faptul că această locație se află undeva la 16,5 kilometri de Prut în dreptul localității Românești”, declara, la sfârșitul lunii ianuarie, Airimițoaie.
Acesta este cel de al șaselea focar de pestă porcină africană din județ. De la izbucnirea molimei, au murit sau au fost vânați 103 mistreți infectați cu temutul virus.