Costurile achizițiilor publice vor putea fi actualizate și în acest an, dar cu o valoare mai mare decât rata inflației din 2019 sau cea prognozată la începutul anului de către Banca Națională a României (BNR) pentru anul în curs, au decis guvernanții.
Agenția Națională pentru Achiziții Publice (ANAP) și Comisia Națională de Strategie și Prognoză (CNSP) au emis un ordin comun, care a intrat în vigoare la sfârșitul săptămânii trecute, după ce a fost publicat în Monitorul Oficial. Astfel, în conformitate cu metodologia de calcul al ratei care se utilizează pentru calcularea costurilor pe ciclul de viață al achiziției în cadrul procedurilor de atribuire a contractelor de achiziție publică/acordurilor-cadru ce au drept criteriu de atribuire „costul cel mai scăzut”, se stabilește pentru anul 2020 un nivel al acestui indicator de 5,6%. Rata de actualizare stabilită va fi utilizată în procesul de atribuire a contractelor de achiziție publică/acordurilor-cadru finanțate exclusiv de la bugetul de stat.
În cazul contractelor de achiziție publică finanțate din fonduri europene nerambursabile, pentru care procedura de atribuire se inițiază în anul 2020, iar criteriul de atribuire este „costul cel mai scăzut”, rămân aplicabile prevederile art. 5 din Ordinul comun al preşedinţilor ANAP și CNSP. Acesta precizează că rata de actualizare este cea precizată ca recomandare de către Comisia Europeană, respectiv de 4% pentru fiecare an aferent perioadei 2017 – 2020.
La finalul anului trecut, rata inflației a fost de patru procente, una dintre cele mai mari din ultimii ani. La începutul anului, înainte ca să apară la orizont criza economică generată de pandemia de Covid-19, BNR a redus prognoza de inflaţie pentru 2020 la 3%, de la 3,1%.