Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) a finalizat controlul la Spitalul Județean „Mavromati” privind modul în care au fost pensionate 50 de cadre medicale la sfârșitul lunii februarie. Rezultatul îi dă dreptate managerului Livia Mihalache, care a fost cea care a decis sistarea contractelor asistentelor și infirmierelor care cumulau pensia cu salariul.
„Spitalul Județean «Mavromati», în calitate de angajator, a emis deciziile prin care a constat «încetarea de drept» a contractelor individuale de muncă, pentru salariații care beneficiau de pensie pentru limită de vârstă, respectiv cu pensie pentru limită de vârstă cu reducerea vârstei standard de pensionare. Salariații pentru care s-au emis deciziile beneficiau de pensii din perioada 23 iunie 2016 – 7 ianuarie 2020. Faptul că că angajatorul a constat mai târziu situația încetării de drept a contractelor individuale de muncă, nu înlătură motivul încetării acestora”, a declarat Leo Kohut, inspectorul șef al ITM Botoșani. Acesta a subliniat că, dacă angajatul „optează pentru deschiderea dreptului la pensie, contractul de muncă în curs încetează de de drept, iar dreptul de muncă va putea fi exercitat numai după unui nou contract”.
Problema e că încheierea unui nou contract este lăsată la latitudinea angajatorului, care este însă obligat să scoată posturile rămase vacante la concurs. Astfel, cadrele medicale, care au protestat la Consiliul Județean (CJ) la începutul lunii, puteau fi reangajate doar dacă se prezentau la un nou concurs.
Pe de altă parte, acum, Spitalul Județean „Mavromati” are nevoie urgentă de personal, mai ales în contextul pandemiei de coronavirus, secretarul de stat Raed Arafat dând posibilitatea studenților și elevilor din an voluntar să activeze ca voluntari.
Pe 2 martie, zeci de asistente și infirmiere pensionare au luat cu asalt sediul CJ, nemulțumite de decizia managerului unităţii medicale, Livia Mihalache, de a le încheia rapoartele de muncă. Liderului Sindicat „Sanitas”, Lia Temciuc, susținea că deciziile de încetare a contractelor individuale de muncă au fost emise pe 28 februarie, fără niciun preaviz, și acuza conducerea spitalului că a luat această măsură doar pentru a reduce cheltuielile unităţii, generând, însă, o criză de personal.
De partea cealaltă, managerul Livia Mihalache susținea că nemulțumirile cadrelor medicale pensionate sunt nejustificate, iar spitalul nu a făcut decât să constate încetarea contractului de muncă la data emiterii deciziei de pensionare, conform legii, lucru, de altfel, confirmat acum și de ITM.